Plommongalette

Plommongalette är en rustik paj som går snabbt att svänga ihop och kan göras på alla möjliga frukter och bär. Tänk bara på att bär eller frukt som släpper ifrån sig mycket vätska kan behöva blandas med lite Maizena majsstärkelse.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 10 plommon
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 tsk salt
  • 75 g mandelmassa
  • 3 msk rårössocker

Tillbehör

  • vaniljglass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Nyp snabbt ihop smör, ägg, vetemjöl, mandelmjöl, strösocker och salt till en smidig deg. Låt vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter. Dra över papperet på en plåt.

  3. Riv mandelmassan och strö den på degrundeln. Halvera och kärna ur plommonen. Skär dem i klyftor. Lägg plommonen i ett fint mönster på degen ca 3 cm från kanten. Vik in kanterna och strö över rårörsockret.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills galetten är gyllene. Serveras ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!