Plommongalette
Ingredienser
- 10 plommon
- 100 g smör - rumsvarmt
- 1 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl strösocker
- 0,25 tsk salt
- 75 g mandelmassa
- 3 msk rårössocker
Tillbehör
- vaniljglass - eller lättvispad grädde
Gör så här
-
Nyp snabbt ihop smör, ägg, vetemjöl, mandelmjöl, strösocker och salt till en smidig deg. Låt vila i kylen ca 30 min.
-
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter. Dra över papperet på en plåt.
-
Riv mandelmassan och strö den på degrundeln. Halvera och kärna ur plommonen. Skär dem i klyftor. Lägg plommonen i ett fint mönster på degen ca 3 cm från kanten. Vik in kanterna och strö över rårörsockret.
-
Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills galetten är gyllene. Serveras ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.