Plommon- och rosmarinbröd
Ingredienser
- 20 katrinplommon
- 100 g valnötter
- 1 kruka rosmarin
- 50 g jäst
- 5 dl vatten - ljummet
- 2 msk sirap - mörk
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 2 msk linfrön - hela
- 5 dl fullkornsvetemjöl special
- 8 - 9 dl vetemjöl
Gör så här
-
Hacka katrinplommon och valnötter. Repa bladen från rosmarinen och hacka dem, spara några hela blad till garnering.
-
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sirap, olja och salt. Blanda i linfrön, plommon, valnötter och rosmarin. Arbeta in fullkornsvetemjöl special och sedan vetemjöl lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.
-
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma till två längder och skär dem i ca 22 bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med de hela rosmarinbladen. Låt jäsa under bakduk 30 min. Sätt ugnen på 225°.
-
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min. Låt dem svalna på galler.