55555

Plommon- och björnbärspaj är en festlig avslutning på middagen eller buffén. Pajdegen kan förberedas dagen före. Plommon kan bytas ut mot frysta körsbär.  

För 8 personer:

Ingredienser

500 g plommon
1 vaniljstång
1 dl muscovadosocker, ljust
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse, Maizena 
250 g björnbär

Pajdeg:

250 g smör
6 dl vetemjöl, (360 g)
2 msk vatten
2 msk strösocker
2 krm salt
2 äggulor

Pensling:

1 ägg

Garnering:

1 msk florsocker

Tillbehör:

vaniljglass eller  vispad grädde

30 minuter + 1 1/2 timme i kyl + 30 minuter i ugn

Plommon- och björnbärspaj – gör så här:

  1. Halvera och kärna ur plommonen. Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg plommonen i en kastrull med muscovadosocker, socker, vaniljstång och frön. Koka ca 10 min, tills plommonen börjar bli mjuka men inte kokat sönder helt.
  2. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i plommonen. Tillsätt björnbären och låt koka ca 2 min. Ta kastrullen från värmen och låt kallna.
  3. Deg: Tärna smöret. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Mixa snabbt ihop till ett smul. Knåda ihop till en deg, dela i två delar och linda in i plastfolie. Låt vila i kylen ca 30 min.
  4. Kavla ut den ena degbiten på mjölad arbetsbänk och klä en form, ca 24 cm i diameter. Jämna till kanterna och nagga bottnen med en gaffel. Ställt formen i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
  5. Grädda pajskalet ca 10 min. Låt svalna. Bred ut fyllningen i skalet.
  6. Kavla ut resterande deg tunt och stansa ut små löv med pepparkaksmått eller utstansare. Fördela löven över fyllningen.
  7. Pensla löven med uppvispat ägg. Sänk ugnsvärmen till 175°. Grädda mitt i ugnen 20–25 min, tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt kallna. Sikta över florsocker och servera med vaniljglass eller vispad grädde.