00000

Recept på plommon i konjak. Välj en fast sort. Plommonen ska stå för att dra till sig den goda lagen och är klara att servera efter ca 2 veckor. Lägg några äppelskivor över plommonen och sätt på locket. På så vis trycks plommonen ner i lagen och man slipper missfärgningar.

För 1 kg plommon

Ingredienser

1 kg plommon, gärna av fastare sort, t ex opal

Lag:

5 dl vatten
3 dl strösocker
3 dl konjak eller brandy av enklare sort
0,5 vaniljstång

Plommon i konjak – gör så här:

  1. Gör ett snitt i plommonskalet. Koka upp en stor kastrull med vatten. Skålla plommonen några åt gången ca 10 sekunder. Ta upp och dra av skalen.
  2. Lag: Koka vatten, socker, konjak och vanilj 15 min. Lägg i plommonen. Koka upp och ta av från värmen.
  3. Ös upp plommon med lag i glasburkar. Lägg några äppelskivor överst och sätt på locket. Låt stå ca 2 veckor i kyl innan de är klara. De håller ca 3 månader.