55555

Pizzoccheri – bovetepasta med broccoli och ost kommer från Valtelinadalen i norra Italien. Där lagas den med savojkål, potatis och lagrad ost från trakten. Med broccoli och lagrad svensk ost blir det lika gott.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g bovetepasta, eller fullkornspasta
100 g ost, lagrad, t ex prästost, grevé eller cheddar
25 g parmesanost
1 kingsolo-vitlök
350 g broccoli
nymald svartpeppar, smör, nymald svartpeppar

15 minuter

Pizzoccheri – bovetepasta med broccoli och ost – gör så här:

  1. Riv båda ostsorterna. Bryn 3 msk smör på medelvärme ca 5 min tills det får färg. Skala och skiva vitlöken och lägg den i smöret. Bryt broccolin i buketter. Skala broccolistjälken och skiva den.
  2. Koka bovetepastan enligt anvisning på förpackningen. Lägg broccolin i pastavattnet när 3–4 min återstår av koktiden. Häll av pastavattnet, spara 1 dl.
  3. Blanda den nykokta pastan med prästost, brynt smör med vitlök och broccoli. Späd med kokvattnet och blanda väl. Servera med riven parmesan och peppar.