Pizzarullar och kanelbullar

Gör en vanlig vetedeg och dela i två. Baka ut en del till rullar med pizzafyllning och den andra delen till kanel- och kardemummabullar.

Pizzarullar och kanelbullar

1. Smula ner jästen i en bunke. Lös den i 1 dl av mjölken.  Smält smöret i en kastrull, häll på resten av mjölken och värm till 37°.  Blanda med jästen i bunken, tillsätt salt och arbeta ner mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek.
2. Pizzafyllning:  Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka sardellerna. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök och vitlök 2-3 min utan att löken tar färg. Tillsätt sardeller, krossade tomater, kalvfond, och peppar. Låt puttra ca 5 min. Låt svalna. Blanda ner hackad basilika.
3. Kanelfyllning: Rör ihop smör, socker, kanel och kardemumma.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två lika delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel, ca 50 x 25 cm. Bred tomatfyllningen på den ena och strö över mozzarella. Spara ca 1 dl ost till gräddningen. Rulla ihop till en lång rulle och skär i ca 25 jämntjocka bitar. Lägg bitarna i bullformar ställda på en plåt. Låt jäsa övertäckta 30 min.
5. Kavla ut den andra degbiten till samma storlek och bred på kanelsmöret. Rulla ihop och skär i ca 25 bitar. Lägg bitarna i bullformar och ställ på en plåt. Låt  dem jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
6. Pizzarullar: Strö den sista rivna mozzarellan på toppen av rullarna och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
7. Kanelbullar: Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Recept från