3.93.93.93.93.9

En riktigt god pizzadeg är en stor del av hemligheten bakom den ultimata pizzan. Låt degen jäsa över natten om du har tid.

För 4 pizzor:

Ingredienser

2,5 dl vatten
25 g jäst
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt
6,5 dl vetemjöl special, (390 g)

Pensling

olivolja

30 min + 30 min jäsning + 10 min i ugn

Pizzadeg – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och mjöl. Knåda ca 10 min för hand till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 250°. Sätt in en plåt eller baksten mitt i ugnen. Dela degen i fyra bitar och forma till bollar på mjölad arbetsbänk. Platta ut varje boll en aning med handen och låt vila ca 5 min.
  3. Kavla ut bollarna till runda pizzor. Pensla med olja och bred på tomatsås. Fördela valfri topping och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills pizzan fått fin färg.
  4. Ta pizzorna ur ugnen, ringla över olja och strö över peppar. Servera pizzorna rykande varma.

 

Perfekt pizzadeg

Pizzadeg är väldigt enkelt att lyckas med, bara man ser till att bearbeta den ordentligt. Glutentrådarna som bildas under knådningen gör att man kan kavla ut den riktigt tunt utan att den spricker.

En deg som får jäsa länge får mer smak och blir oftast lättare att jobba med. Om man är ute i god tid kan man göra pizzadegen dagen innan den ska användas. Använd då hälften så mycket jäst som i receptet och låt den jäsa i kylskåpet över natten. Ta fram den cirka 30 minuter innan den ska användas.

 

Fler recept med: Pizza