Pizzadeg - grundrecept

Grunddeg för pizza. Har du bråttom kan vattnet värmas till 37°, då räcker det med 30–40 minuters jäsning.
Allt om Mat
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 6,5 dl vetemjöl special - (390 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja

Pensling

  • olivolja

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av det kalla vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, olja och lite av mjölet. Arbeta degen kraftigt i hushållsmaskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet undan för undan. Arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare ca 10 min för hand eller 5 min i maskin.

  2. Forma degen till en boll och lägg den i en oljad bunke. Låt jäsa övertäckt ca 2 timmar.

Perfekt pizzadeg

Pizzadeg är väldigt enkelt att lyckas med, bara man ser till att bearbeta den ordentligt. Glutentrådarna som bildas under knådningen gör att man kan kavla ut den riktigt tunt utan att den spricker.

En deg som får jäsa länge får mer smak och blir oftast lättare att jobba med. Om man är ute i god tid kan man göra pizzadegen dagen innan den ska användas. Använd då hälften så mycket jäst som i receptet och låt den jäsa i kylskåpet över natten. Ta fram den cirka 30 minuter innan den ska användas.

Läs också: Recept på tomatsås till pizza

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!