Pizzabullar

Pizzabullar är populär plockmat och en favorit till picknicken. Här är ett enkelt recept på goda pizzabullar från grunden.
Allt om Mat
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten - ljummet (37°)
  • 1 msk olja
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 3 dl tomatsås
  • 200 g skinka - strimlad, rökt, eller kassler
  • 150 g ost - riven

Tomatsås

  • 3 vitlök - klyftor, skalade
  • 2 msk olivolja
  • 400 g tomater - krossade
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar - grovmald
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vatten och olja. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl spara lite till utbakning. Arbeta så att det blir en smidig deg.

  2. Låt degen jäsa under duk 30 minuter medan du gör tomatsåsen.

  3. Tomatsås: Rosta vitlöksklyftorna i oljan, låt dem bli bruna. Tillsätt krossade tomater och kryddor. Låt småkoka ca 20 minuter eller tills såsen tjocknat.

  4. Mixa tomatblandningen med en mixerstav. Låt såsen kallna.

  5. Sätt ugnen på 225°.

  6. Kavla ut degen till en rektangel ca 25x50 cm och bred ut tomatsåsen över hela degen. Strö över strimlad skinka och riven ost. Rulla ihop degen och skär till 25-30 bullar. Lägg i bullformar eller på bakplåtspapper. Jäs ytterligare ca 30 minuter.

  7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter av ugnen.

  8. Som bekant hinner man sällan fram till utflyktsmålet innan barnen börjar skrika att de är hungriga. Då är det inte så dumt att ha en pizzabulle till hands så att man kan vänta lite med resten av lunchen tills alla blir hungriga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!