00000

Recept på pizza med svamp och gorgonzola. Rostad vitlöksolja ger smak, sockerärter krispighet och god sötma. Recept pizzadeg.

För 2 stora pizzor

Ingredienser

Pizzadeg

1 sats se recept för pizzadeg

Fyllning

1 msk tomatpuré
2 dl passerade tomater
1 tsk pizzakrydda
1 tsk + 1 1/2 tsk salt
500 g svamp, t ex kantareller, karljohan eller skogschampinjon
2 msk olivolja
150 g sockerärter
1 msk repad rosmarin
200 g gorgonzolaost dolce
nymald svartpeppar

Rostad vitlöksolja

3 vitlöksklyftor, skalade
1 dl olivolja

50 min

Pizza med svamp och gorgonzola – gör så här:

  1. Vitlöksolja: Skiva vitlöken. Fräs den i lite av oljan tills den blir lätt rostad. Häll på resterande olja och låt svalna.
  2. Fyllning: Sätt ugnen på 250 grader. Fräs tomatpurén i lite av vitlöksoljan. Häll på tomaterna. Smaksätt med pizzakrydda och 1/2 tsk salt. Koka ihop ca 5 min.
  3. Skiva svampen. Stek i olja. Tillsätt 1 1/2 tsk salt. Förväll sockerärterna 1 minut i lättsaltat vatten. Kyl i iskallt vatten. Strimla.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i två delar. Kavla ut tunt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Fördela tomatsås, gorgonzola och svamp på pizzorna.
  5. Grädda i två omgångar i nedre delen av ugnen eller på pizzasten ca 15 min. Strö över sockerärterna. Ringla över lite vitlöksolja. Peppra.

Perfekt pizzadeg

ca 10 min + 40 jäsning

Degen innehåller durumvete, som suger upp vätska extra bra och gör den saftig. Vetemjöl special har mer gluten och ger en lite segare konsistens.

Till 2–6 pizzor:

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten, 37°
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vetemjöl special (300 g)
  • 3 dl durumvetemjöl (180 g)

Gör så här:

1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker, olja och allt vetemjöl special. Arbeta in det mesta av durumvetemjölet. Spara lite till utbakning.

2. Arbeta degen tills den är slät och smidig, 5–10 min. Jäs under duk ca 40 min.  För utbakning, se respektive recept.