4.54.54.54.54.5

Pizza med ricotta, zucchini och sparris är en grön och god pizza. Välj en fin olivolja av bra kvalitet att ringla över pizzan.

För 6-8 personer på buffé:

Ingredienser

15 g jäst
3 dl vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
6,5-7 dl vetemjöl

Fyllning:

250 g ricottaost
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
75 g parmesanost
1 zucchini, liten
125 g sparris, grön
2 lökar, färska
1 citron, gärna ekologisk

Topping:

0,5 kruka timjan
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 45 minuter jäsning + 15 minuter i ugn

Pizza med ricotta, zucchini och sparris – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen, rör tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt, olja och mjöl, lite i taget, knåda degen i maskin ca 10 min, tills den är elastisk. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  2. Fyllning: Rör ricottan fluffig med en gaffel. Blanda i oljan och pressa i vitlöken. Riv i parmesanen. Hyvla zucchinin i tunna skivor. Skär sparrisen mitt itu på längden. Halvera löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten och skär den i skivor.
  3. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem på mjölad arbetsbänk. Lyft över bottnarna på plåtar med bakplåtspapper.
  4. Bred ricottablandningen över pizzabottnarna och fördela grönsaker och citron ovanpå. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 15 min.
  5. Toppa med timjan, olja, flingsalt och peppar. Skär pizzan  i bitar och servera.
Fler recept med: Buffémat, Pizza, Vegetariskt