Pizza med potatis- och brietopping

Potatis är en ovanlig pizzatopping. Den gör pizzorna mer mättande. Det är viktigt att potatisen skivas tunt för att pizzan ändå ska bli lätt och fräsch.

Pizza med potatis- och brietopping

 

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Stek röd- och vitlöken lätt i olivoljan. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
3. Tvätta potatisen noga. Skiva den tunt.
4. Koka upp vatten med lite salt och förväll potatisskivorna någon minut. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
5. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut den enligt grundreceptet.
6. Strö över parmesan. Fördela potatisskivorna ovanpå. Lägg på lök och brieost.
7. Grädda pizzorna ca 18 min på nedersta falsen.
8. Strö över rucola och paprikatärningar.

PIZZABOTTEN

En god pizzabotten där grahams- eller rågmjöl ger fyllig smak. Hos Fetzer används polenta till utbakning; den ger pizzorna en god krispig botten.

Gör så här:
1. Finfördela jästen och lös upp den i vattnet. Blanda i olivolja, grahams- eller rågmjöl, salt. Arbeta in vetemjöl tills det blir en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakning.
2. Arbeta degen 4-5 min för hand i bunken eller 1 min i matberedare. Låt degen jäsa ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 225°. Strö ut lite polenta och vetemjöl på arbetsbänken och baka ut rundlar ca 20 cm i diameter. Lägg bottnarna på lättoljade plåtar, täck med duk. Låt jäsa ca 10 min innan fyllningen läggs på.

Recept från