Pizza med örtyoghurt, rostade kikärter och fetaost

Pizza med örtyoghurt, rostade kikärter och fetaost är en pizza där du lägger på större delen av toppingen efter gräddning. Snabbversionen är att du köper färdigbakat tunt pitabröd (liba) och använder som botten.
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 5,5 dl vetemjöl - eller siktat dinkel (300 g)
  • 1 tsk torrjäst
  • 0,5 tsk salt - + 1 + 0,5 + 0,5 tsk
  • 2,25 dl vatten
  • 1 msk olivolja - + 2 + 1 msk
  • 0,5 grön chili - t ex spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • 3 dl örter - t ex persilja, oregano, dill eller basilika, hårt packade och finhackade
  • 4 dl yoghurt - naturell (3 %)
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 burk kikärter - (400 g)
  • 1 msk spiskummin - mald
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 knippe rädisor
  • 1 tsk honung
  • 300 g fetaost - av får- eller getmjölk

Gör så här

  1. Blanda mjöl, jäst och 1/2 tsk salt i en bunke. Värm vattnet till 45°. Häll vattnet i bunken och tillsätt 1 msk olja. Arbeta samman till en smidig deg, ca 10 min i maskin eller ca 15 min för hand på mjölad arbetsbänk. Olja in en skål med och lägg i degen. Täck över med plastfolie eller ren kökshandduk och låt jäsa ca 40 min.

  2. Sätt ugnen på 275°, gärna med en pizzasten i botten på ugnen.

  3. Kärna ur och hacka chilin. Skala och hacka vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Mixa samman chili, vitlök, citronskal och örter med 1/2 dl av yoghurten till en slät grön kräm. Blanda i resten av yoghurten och krydda med 1 tsk salt och peppar.

  4. Låt kikärterna rinna av. Blanda dem med 2 msk olja, spiskummin, 1/2 tsk salt och cayennepeppar på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen tills de är gyllenbruna, ca 10 min.

  5. Ansa och skiva rädisorna, gärna på mandolin. Rör samman 1 msk olja, citronsaften och honung. Krydda med 1/2 tsk salt, vänd runt rädisorna i dressingen.

  6. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i sex bitar. Kavla ut dem till tunna pizzabottnar. Bred ut ett tunt lager örtyoghurt på pizzorna och smula över hälften av fetaosten.

  7. Grädda mitt i ugnen på en het plåt eller på pizzastenen ca 6 min, tills pizzan fått fin färg. Toppa den nygräddade pizzan med kikärter, rädisor och resterande fetaost. Servera med resten av örtyoghurten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!