Pizza med matjes, kryddost och syrad lök

55555

Recept på pizza med matjes, kryddost och syrad lök. Rolig variant av den traditionella sillen. Ett salt drinktilltugg eller som en perfekt sommarlunch. 

För 1 pizza:

Ingredienser

25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk honung
1 tsk salt
6 dl vetemjöl, gärna stenmalet (360 g)

Syrad lök:

1 rödlök
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Topping:

100 g kryddost
2 matjesfiléer, hela
1 dl gräddfil
1 dl gräslök, skuren
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 1 timme syrning + 20 minuter jäsning + 10 minuter i ugn

Pizza med matjes, kryddost och syrad lök — gör så här:

  1. Syrad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt kallna. Lägg löken i lagen, låt stå ca 1 timme i kylen.
  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp.Tillsätt honung, salt och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
  3. Forma degen till en rund boll och låt jäsa täckt med fuktig bakduk ca 20 min.
  4. Topping: Riv osten. Skär sillfiléerna i mindre bitar.
  5. Sätt ugnen på 250°. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen så att den blir varm. Kavla ut pizzadegen direkt på ett bakplåtspapper. Strö på osten.
  6. Lägg över pizzan på den heta plåten och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.
  7. Toppa pizzan med matjessill, gräddfil, gräslök, syrad lök, salt och peppar.

Recept av Viktoria Buskqvist

Fler recept med: Fisk, Förrätter, Midsommar, Övrigt, Pizza