Recept av Viktoria Buskqvist
Pizza med matjes, kryddost och syrad lök
Ingredienser
- 25 g jäst
- 2,5 dl vatten
- 1 tsk honung
- 1 tsk salt
- 6 dl vetemjöl - gärna stenmalet (360 g)
Syrad lök
- 1 rödlök
- 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
Topping
- 100 g kryddost
- 2 matjessillfiléer - hela
- 1 dl gräddfil
- 1 dl gräslök - skuren
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Syrad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt kallna. Lägg löken i lagen, låt stå ca 1 timme i kylen.
-
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp.Tillsätt honung, salt och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
-
Forma degen till en rund boll och låt jäsa täckt med fuktig bakduk ca 20 min.
-
Topping: Riv osten. Skär sillfiléerna i mindre bitar.
-
Sätt ugnen på 250°. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen så att den blir varm. Kavla ut pizzadegen direkt på ett bakplåtspapper. Strö på osten.
-
Lägg över pizzan på den heta plåten och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.
-
Toppa pizzan med matjessill, gräddfil, gräslök, syrad lök, salt och peppar.