55555

Pizza med kastanjekräm, pumpa och getost är en spännande vegopizza. Osötad kastanjepuré säljs i konservburk i välsorterade butiker eller delikatessaffärer.

För 6-8 personer:

Ingredienser

50 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk olivolja
5 dl vetemjöl special, (300 g)
3 dl durumvetemjöl, (180 g)

Kastanjekräm:

1,5 dl kastanjepuré, osötad
1 dl parmesanost, riven
3 msk crème fraiche
2 msk timjan, finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Topping:

500 g butternutpumpa
1 rödlök
300 g getost

Garnering:

50 g rucola
0,5 dl pinjenötter, rostade
4 timjankvistar
1 msk olivolja
1 msk honung, flytande
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

40 minuter + 40 minuter jäsning + 15 minuter i ugn

Pizza med kastanjekräm, pumpa och getost – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker, olja och vetemjöl special. Arbeta in det mesta av durumvetemjölet. Spara lite till utbakning.
  2. Arbeta ihop degen 5–10 min, tills den är slät och smidig. Jäs under bakduk ca 40 min.
  3. Kräm: Blanda kastanjepurén med ost, crème fraiche och timjan. Krydda med salt och peppar.
  4. Topping: Skär butternutpumpan i tunna skivor, ca 5 mm. Skala och skiva löken. Sätt ugnen på 225°.
  5. Dela degen i två bitar och kavla ut dem till runda pizzor. Bred på kastanjeröran och lägg på pumpa och lök. Smula över getosten.
  6. Grädda pizzorna mitt i ugnen 15–20, min tills de fått fin färg.
  7. Ta ut och garnera pizzorna med rucola, rostade pinjenötter, timjan, olja och honung. Krydda med salt och peppar och servera.