Pizza med fikon och getost

Recept på pizza med fikon och getost. Pizzorna har god sötma från fikon och honung – passar fint med getost. Toppas med en blandning av mozzarella och parmesan.

För 6 portionspizzor

Ingredienser

Pizzadeg

1 sats pizzadeg
1 sats pizzadeg

Fyllning

1 liten rödlök
1 msk balsamvinäger
1 msk rödvinsvinäger
200 g mozzarellaost
70 g parmesanost
6 färska fikon
150 g getost
100 g valnötter
1 msk hackad timjan

Timjanshonung

1 dl flytande honung
2 msk hackad timjan

50 min

Pizza med fikon och getost – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda honung och timjan till timjanhonung.
  2. Skala och skiva rödlöken. Blanda den med vinäger och balsamvinäger i en kastrull. Koka upp och sjud ca 1 minut, tills vinägern kokat in. Låt svalna.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i sex bitar. Kavla ut till rundlar, knappt 20 cm i diameter. Lägg dem två och två på plåtar klädda med bakplåtspapper.
  4. Riv mozzarellan i strimlor och riv parmesanosten. Blanda mozzarella och parmesan. Fördela blandningen på bottnarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min.
  5. Skiva fikon och getost och lägg omlott på pizzorna. Strö över valnötter och timjan. Grädda i övre delen av ugnen 10-15 min. Ringla över lite timjanhonung.

 

Perfekt pizzadeg

ca 10 min + 40 jäsning

Degen innehåller durumvete, som suger upp vätska extra bra och gör den saftig. Vetemjöl special har mer gluten och ger en lite segare konsistens.

Till 2–6 pizzor:

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten, 37°
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vetemjöl special (300 g)
  • 3 dl durumvetemjöl (180 g)

Gör så här:

1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker, olja och allt vetemjöl special. Arbeta in det mesta av durumvetemjölet. Spara lite till utbakning.

2. Arbeta degen tills den är slät och smidig, 5–10 min. Jäs under duk ca 40 min.  För utbakning, se respektive recept.