Pizza med färsk salsiccia - hotta upp pizzan med en kryddig korv
Ingredienser
- 25 g jäst
- 1,5 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 4 dl vetemjöl - (240 g)
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk salt
Tomatsås
- 0,5 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk tomater - krossade (à 400 g)
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Topping
- 4 salsicciakorvar - färska (à 75 g)
- 2 buffelmozzarella - (à 125 g)
- 150 g champinjoner
- 0,5 gul lök
- 1 kruka basilika
- 1 msk olivolja
- 0,5 krm svartpeppar - nymald
Pizzadeg
-
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, mjöl och socker och arbeta till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent. Tillsätt salt och knåda ytterligare ca 2 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Tomatsås
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tills den är mjuk. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare ca 2 min. Tillsätt de krossade tomaterna. Låt såsen koka ihop utan lock ca 10 min. Krydda med salt och peppar. Mixa tomatsåsen med mixerstav utan att den blir helt slät. Låt kallna.
-
Dela degen i fyra bitar. Forma dem till runda bullar. Låt dem jäsa ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.
Topping
-
Ta bort skinnet från korven och skär den i grova bitar. Låt osten rinna av och skär i tunna skivor. Ansa och skiva champinjonerna. Skala och strimla löken. Repa bladen från basilikan.
-
Forma degbitarna till runda pizzor. Bred på tomatsåsen. Lägg på korv, ost, champinjoner och lök. Lägg pizzorna på het plåt och grädda mitt i ugnen ca 18 min. Strö över basilikabad, ringla på olja och strö över peppar på de färdiga pizzorna.