55555

Pizza med chorizo, grillad paprika och örtolja passar bra på buffébordet, det är bara att skära upp i slices och låta gästerna ta för sig.  

För 6-8 personer:

Ingredienser

15 g jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
6,5 - 7 dl vetemjöl, (390–420 g)

Tomatsås:

1-2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 förpackning tomater, krossade (390 g)
1 msk honung, flytande
1 msk balsamvinäger
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Fyllning:

225 g chorizosalami, tunt skivad
0,5 burk paprika, grillad (à 500 g)
1 rödlök, liten
2 dl kalamataoliver
250 g mozzarellaost
100 g pecorinoost, hyvlad

Örtolja:

2 kvistar timjan, eller rosmarin
1 vitlöksklyfta
0,75 dl olivolja
1 tsk citronskal, rivet
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

40 minuter + 45 minuter jäsning + 15 minuter i ugn

Pizza med chorizo, grillad paprika och örtolja – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, socker och salt. Häll i mjölet, lite i taget, och knåda degen i maskin ca 10 min, så att den blir elastisk. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
  2. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja i en kastrull. Tillsätt tomatkross, honung, vinäger och oregano. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda på svag värme under lock ca 30 min. Låt kallna.
  3. Örtolja: Finhacka örterna. Skala och pressa vitlöken. Blanda örter, vitlök, olja och citronskal. Krydda med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut på mjölad arbetsbänk. Lyft över på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Bred ett lager tomatsås på pizzorna. Lägg på chorizon. Strimla paprikan. Skala och skiva löken. Lägg paprika och lök på pizzorna. Toppa med oliver och bitar av mozzarella. Hyvla över pecorino. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 15 min.
  6. Ringla örtolja över pizzorna och servera.

 

Fler recept med: Buffémat, Korv och chark, Kött, Pizza, Spanskt