Pizza med chorizo, grillad paprika och örtolja  

Pizza med chorizo, grillad paprika och örtolja passar bra på buffébordet, det är bara att skära upp i slices och låta gästerna ta för sig.  
Emmy Lundström
Emmy Lundström
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 6,5 - 7 dl vetemjöl - (390–420 g)

Tomatsås

  • 1 - 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 förp tomater - krossade (390 g)
  • 1 msk honung - flytande
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Fyllning

  • 225 g chorizosalami - tunt skivad
  • 0,5 burk paprika - grillad (à 500 g)
  • 1 rödlök - liten
  • 2 dl kalamataoliver
  • 250 g mozzarella
  • 100 g pecorino - hyvlad

Örtolja

  • 2 kvistar timjan - eller rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, socker och salt. Häll i mjölet, lite i taget, och knåda degen i maskin ca 10 min, så att den blir elastisk. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.

  2. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja i en kastrull. Tillsätt tomatkross, honung, vinäger och oregano. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda på svag värme under lock ca 30 min. Låt kallna.

  3. Örtolja: Finhacka örterna. Skala och pressa vitlöken. Blanda örter, vitlök, olja och citronskal. Krydda med salt och peppar.

  4. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut på mjölad arbetsbänk. Lyft över på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Bred ett lager tomatsås på pizzorna. Lägg på chorizon. Strimla paprikan. Skala och skiva löken. Lägg paprika och lök på pizzorna. Toppa med oliver och bitar av mozzarella. Hyvla över pecorino. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 15 min.

  6. Ringla örtolja över pizzorna och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!