3.73.73.73.73.7

Pizza Margherita är den mest klassiska av pizzor och har en mild, fin smak.

För 3 pizzor

Ingredienser

1 sats pizzadeg, se recept
1 sats tomatsås, se recept
300 g buffelmozzarellaost
1 kruka basilika
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt

1 timme + 8 min i ugnen

Pizza Margherita – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250° och lägg in pizzastenen i botten av ugnen. Har man ingen pizzasten kan man ställa in en plåt på nedersta falsen.
  2. Tryck ut pizzadegen till tre pizzor, 25 cm i diameter, på mjölad ­arbetsbänk. Flytta över dem till bakplåtspapper.
  3. Bred ut 2 msk tomatsås på varje botten. Riv mozzarellan med händerna, fördela den på pizzorna. Lägg på några basilikablad.
  4. Grädda pizzorna en och en på pizzasten eller plåt ca 8 min. Pizzan är färdig när kanten börjar få lite färg och osten är smält utan att ha fått färg. Ringla över olja och strö på flingsalt.

Vägen till en bra pizza

  • Degen ska inte kavlas utan tryckas ut för hand så ­luften som bildats under jäsningen stannar kvar.
  • Använd inte för mycket ­tomatsås, det gör pizzorna blöta
    och degiga.
  • Baksten och pizzaspade är bra att ha vid gräddningen. Värm upp ­stenen ordentligt. Pizzan gräddas underifrån. Om du gräddar på plåt ska den placeras på nedersta falsen.
  • För över pizzorna med hjälp av bakplåtspapperet till den varma stenen eller heta plåten.

Läs också: Färdig pizzadeg – bäst i test

Fler recept med: Barn och familj, Italienskt, Pizza