1 timme + 8 min i ugnen
Pizza Margherita – gör så här:
- Sätt ugnen på 250° och lägg in pizzastenen i botten av ugnen. Har man ingen pizzasten kan man ställa in en plåt på nedersta falsen.
- Tryck ut pizzadegen till tre pizzor, 25 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Flytta över dem till bakplåtspapper.
- Bred ut 2 msk tomatsås på varje botten. Riv mozzarellan med händerna, fördela den på pizzorna. Lägg på några basilikablad.
- Grädda pizzorna en och en på pizzasten eller plåt ca 8 min. Pizzan är färdig när kanten börjar få lite färg och osten är smält utan att ha fått färg. Ringla över olja och strö på flingsalt.
Vägen till en bra pizza
- Degen ska inte kavlas utan tryckas ut för hand så luften som bildats under jäsningen stannar kvar.
- Använd inte för mycket tomatsås, det gör pizzorna blöta
och degiga. - Baksten och pizzaspade är bra att ha vid gräddningen. Värm upp stenen ordentligt. Pizzan gräddas underifrån. Om du gräddar på plåt ska den placeras på nedersta falsen.
- För över pizzorna med hjälp av bakplåtspapperet till den varma stenen eller heta plåten.
Läs också: Färdig pizzadeg – bäst i test