55555

Pizza Margherita med tre ostar är en klassisk italiensk pizza. Enkla ingredienser men såå gott! Förutom ost som smälter i ugnen läggs krämig burrata på pizzan när den är gräddad.  

För 4 pizzor:

Ingredienser

25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl special, (360 g) + extra till utbakning

Tomatsås:

2 vitlöksklyftor
0,5 kruka basilika
2 msk olivolja
1 burk körsbärstomater, (400 g)
2 tsk strösocker
1 tsk balsamvinäger
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Topping:

250 g mozzarellaost, fior di latte
1 dl pecorinoost, riven
2 burrataostar, eller buffelmozzarellaostar, mozzarella di Bufala Campana (à 100 g)

40 minuter + 1 timme jäsning + 10 minuter i ugn

Pizza Margherita med tre ostar – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl och knåda degen smidig ca 5 min i bakmaskin. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  2. Sås: Skala och finhacka vitlöken. Repa basilikan, lägg bladen åt sidan till garnering och finstrimla stjälkarna. Lägg vitlök, basilikastjälkar och olja i en stekpanna. Fräs sakta på medelvärme ca 3 min. Tillsätt tomater, socker, vinäger, salt och peppar. Låt småkoka 5 min. Mixa grovt med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Låt svalna.
  3. Sätt ugnen på 250°, gärna varmluft. Dela degen i fyra bitar. Forma till pizzor för hand på mjölad arbetsbänk eller kavla ut med kavel. För över på bakplåtspapper.
  4. Riv fior di latte-mozzarellan grovt på rivjärn. Bred tomatsåsen över pizzabottnen. Strö över den rivna mozzarellan och parmesan.
  5. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg. Ta ut och bryt över bitar av burrataosten. Garnera med basilikablad.

pren