Pitepalt

Recept på pitepalt, en klassisk norrländsk rätt.
Allt om Mat
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 750 g potatis - mjölig sort
  • 350 g potatis - kokt
  • 2 tsk salt
  • 6 - 7 dl kornmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 200 g fläsk - rimmat
  • 1 gul lök

Kokning

  • 3 l vatten
  • 2 msk salt

Tillbehör

  • lingonsylt
  • smör - smält

Garnering

  • persilja

Gör så här

  1. Skala och riv både den råa och kokta potatisen. Arbeta samman den rivna potatisen med salt, kornmjöl och vetemjöl till en ganska fast deg.

  2. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda samman fläsk och lök.

  3. Forma bollar av smeten. Gör en fördjupning i varje boll och lägg i en matsked av fläskblandningen. Vik över degen och forma till bollar.

  4. Koka upp vatten och salt. Lägg i palten och sjud dem utan lock ca 30 min.

  5. Garnera palten med persilja och servera med lingonsylt och smält smör eller gör en fördjupning i palten och lägg i en klick smör som får smälta.

  6. Tips ! Skulle det bli palt över, dela dem på mitten och stek i smör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!