3.73.73.73.73.7

Recept på pitepalt, en klassisk norrländsk rätt.

För 4-6 personer:

Ingredienser

750 g potatis, mjölig sort
350 g potatis, kokt
2 tsk salt
6-7 dl kornmjöl
1 dl vetemjöl
200 g fläsk, rimmat
1 gul lök

Kokning:

3 liter vatten
2 msk salt

Tillbehör

lingonsylt
smör, smält

Garnering:

persilja

30 minuter + koktid

Pitepalt – gör så här:

  1. Skala och riv både den råa och kokta potatisen. Arbeta samman den rivna potatisen med salt, kornmjöl och vetemjöl till en ganska fast deg.
  2. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda samman fläsk och lök.
  3. Forma bollar av smeten. Gör en fördjupning i varje boll och lägg i en matsked av fläskblandningen. Vik över degen och forma till bollar.
  4. Koka upp vatten och salt. Lägg i palten och sjud dem utan lock ca 30 min.
  5. Garnera palten med persilja och servera med lingonsylt och smält smör eller gör en fördjupning i palten och lägg i en klick smör som får smälta.

Tips ! Skulle det bli palt över, dela dem på mitten och stek i smör.