Recept på pistou, en fransk grönsakssoppa. Blandade bönor med samma koktid finns i färdiga paket. Glöm inte att bönorna bör ligga i vatten ca 8 timmar före kokning.

För 12 person(er)

Ingredienser

500 g blandade bönor
3 l vatten
2 tsk salt
7 potatisar
3 morötter
2 små squash
1 stor purjolök
3 gula lökar
3 msk olivolja
3 burkar hela tomater
1 msk salt
1 campo di fiori-kryddblandning
5 msk grönsaksfond
4 dl makaroner (gärna hjul)
300 g fryst hel spenat
250 g frysta haricots verts

Pistou

3 krukor basilika
7 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 dl parmesanost riven
1 dl olivolja

Pistou – gör så här:

  1. Börja med att lägga de torkade bönorna i vatten ca 8 timmar. Gärna i kylskåp så att bönorna inte jäser.
  2. Slå bort vattnet och koka upp bönorna i ca 3 liter nytt vatten och salt. Koka dem ca 30 minuter tills de är nästan genomkokta. Skumma under tiden.
  3. Skala potatis, morötter och skär dem i bitar. Skär squashen i bitar.
  4. Skölj och skär purjon i bitar, grovhacka löken.
  5. Häll olivolja i soppgrytan. Mjukfräs lök och purjo, de ska ej få färg.
  6. Häll över bönorna med sitt spad och lägg i resten av grönsakerna plus tomaterna i sitt spad. Tillsätt salt och smula ner Campo di Fiori.
  7. Koka sakta 20-30 minuter. Låt pastahjulen koka med de sista 10 minuterna och spenat och haricots verts de sista 5.
  8. Gör pistoun: (kan göras kvällen innan) Lägg i salt, peppar, vitlöksklyftor, basilikablad och parmesan i en matberedare.
    Späd under apparatens gång med olivolja lite i taget. Pistoun är färdig när den är krämig. Servera pistoun i en skål vid sidan av och klicka i soppan.