Pistou

Recept på pistou, en fransk grönsakssoppa. Blandade bönor med samma koktid finns i färdiga paket. Glöm inte att bönorna bör ligga i vatten ca 8 timmar före kokning.

Pistou – gör så här:

  1. Börja med att lägga de torkade bönorna i vatten ca 8 timmar. Gärna i kylskåp så att bönorna inte jäser.
  2. Slå bort vattnet och koka upp bönorna i ca 3 liter nytt vatten och salt. Koka dem ca 30 minuter tills de är nästan genomkokta. Skumma under tiden.
  3. Skala potatis, morötter och skär dem i bitar. Skär squashen i bitar.
  4. Skölj och skär purjon i bitar, grovhacka löken.
  5. Häll olivolja i soppgrytan. Mjukfräs lök och purjo, de ska ej få färg.
  6. Häll över bönorna med sitt spad och lägg i resten av grönsakerna plus tomaterna i sitt spad. Tillsätt salt och smula ner Campo di Fiori.
  7. Koka sakta 20-30 minuter. Låt pastahjulen koka med de sista 10 minuterna och spenat och haricots verts de sista 5.
  8. Gör pistoun: (kan göras kvällen innan) Lägg i salt, peppar, vitlöksklyftor, basilikablad och parmesan i en matberedare.
    Späd under apparatens gång med olivolja lite i taget. Pistoun är färdig när den är krämig. Servera pistoun i en skål vid sidan av och klicka i soppan.

Recept från