NANNANNANNANNAN

Pistaschpasta är en vegetarisk pastarätt, men man kan använda lax eller kyckling till såsen istället för pasta. Då är det gott med en bit bröd att suga upp den sista såsen med.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g fusillipasta
1 gul lök, liten
1 vitlöksklyfta
25 g pistaschnötter, skalade
0,5 tsk fänkålsfrön
1 msk olivolja
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk citron, pressad
0,5 tsk balsamvinäger
10 basilikablad
0,5 tsk salt

Garnering:

basilikablad

30 minuter

Pistaschpasta – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka nötterna. Stöt fänkålen i en mortel. Fräs lök, nötter och fänkål i olja ca 3 min.
  2. Tillsätt mjölk, grädde, citronsaft och vinäger och låt koka upp. Sänk värmen och låt såsen sjuda utan lock ca 20 min. Rör om då och då.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av men spara lite av kokvattnet.
  4. Blanda ner basilikan i såsen och mixa den slät med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).
  5. Krydda med salt. Vänd ner pastan i såsen, späd eventuellt med lite kokvatten om det verkar torrt. Toppa med strimlad basilika och servera genast.

Recept av Alva Ljung

pren

Fler recept med: Huvudrätter - varmrätter, Pasta