Pistaschöverbakad lax med broccoli

3.93.93.93.93.9

Recept på pistaschöverbakad lax med broccoli. Laxen får en knaprig yta av ­nötter, ost och tomater.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g laxfilé, utan skinn och ben
1 msk citron, pressad
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 dl pistaschnötter, skalade, osaltade
125 g mozzarellaost
2 tomater

Broccoli:

500 g broccoli
50 g smör
1 msk citron, pressad
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter

Pistaschöverbakad lax med broccoli – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Putsa laxen om det behövs och lägg den i en ugnssäker form. Häll över citronsaften och krydda med salt och peppar.
  2. Grovhacka nötterna. Grovriv osten. Kärna ur och tärna tomaterna. Blanda nötter, ost och tomater och strö det över laxen.
  3. Tillaga laxen mitt i ugnen till en innertemperatur på 50°, beräkna ca 25 min.
  4. Broccoli: Ansa och bryt broccolin i buketter. Skala och skär stjälken i skivor. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner citronsaft och peppar. Låt stå medan laxen är i ugnen.
  5. Förväll broccolin i lättsaltat vatten ca 4 min. Låt rinna av. Blanda broccolin med citronsmöret.