Pistaschmaräng med yoghurtgrädde och körsbär

Recept på pistaschmaräng med yoghurtgrädde och körsbär. En riktig sommardröm! Marängen kan göras en dag i förväg.

40 minuter + 1 1/2 timme i ugn

Pistaschmaräng med yoghurtgrädde och körsbär — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150. Häll äggvitor, strösocker och vaniljsocker i en bunke, helst rostfri. Ställ över sjudande vattenbad. Värm upp äggvitemassan till 55–60° under vispning tills sockret smält och
    smeten är fluffig och vit.
  2. Ta bunken från värmen och fortsätt vispa tills marängsmeten är kall. Lättast är att vispa i maskin, eftersom smeten blir seg och tung. Tillsätt majsstärkelse och vinäger på slutet och vispa ytterligare ca 2 min. Hacka nötterna och blanda ner dem.
  3. Klicka ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper till en rundel, ca 20 cm i diameter och ca 5 cm hög.
  4. Sätt in marängen mitt i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100°. Grädda marängbottnen ca 1 ½ timme, tills den släppt från papperet. 
    Ta ut och låt kallna.
  5. Körsbärssås: Kärna ur körsbären. Blanda körsbär och socker i en kastrull. Koka till simmig konsistens. Låt kallna.
  6. Limesocker: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med sockret.
  7. Vispa grädden fluffig med 1 msk limesocker. Blanda ner yoghurten.
  8. Klicka yoghurtgrädden på marängbottnen. Ringla över körsbärssåsen och lägg på de färska körsbären. Strö över limesockret och servera. 

Recept från