50 min + 1 1/2 timmes jäsning + 40 min i kylen + 12 min i ugnen
Pistaschfyllda wienerbullar – gör så här:
- Smält smöret. Häll på mjölk och vatten och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Stöt kardemumman i en mortel.
- Smula jästen. Rör ut den i degvätskan. Tillsätt kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme.
- Fyllning: Mixa nötterna till grova smulor i matberedare. Tillsätt smör, socker och vaniljsocker och mixa ihop till en jämn, grönsmet.
- Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 30 x 55 cm stor rektangel. Bred på 1/4 av fyllningen. Vik över en tredjedels degbit lite över mitten från vänster sida och sedan en tredjedels bit lite över mitten från högra sidan. Vrid degen ett kvarts varv.
- Upprepa punkt fyra en gång till och kavla försiktigt. Vik ytterligare en gång. Lägg den tjocka degbiten i kylen ca 40 min.
- Kavla med försiktig hand ut degen till en ca 30×75 cm stor rektangel. Bred ut resten av fyllningen och rulla ihop som en tjock rulltårta från långsida till långsida. Skär rullen i ca 40 breda skivor. Lägg dem i dubbla bullformar ställda på en plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna grovt och blanda med pärlsockret. Vispa upp äggen lätt. Pensla bullarna med ägg och strö över rikligt med strössel. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Foto: Peter Carlsson
Tips: Bake off-bullar: På sommaren är det så trevligt att kunna bjuda över vänner på en spontanfika. Baka bullarna fram till punkt sju och styckfrys dem sedan. Lägg i påsar. Grädda sedan så många som önskas 10–12 min i 225 grader.