44444

Semitorkade tomater (dvs halvtorkade) är lite saftigare än vanliga soltorkade tomater.

För 8 bröd

Ingredienser

150 g pistaschnötter, utan skal
25 g jäst
3 dl vatten, ljummet
5 dl vetemjöl special, (300 g)
2 dl + 0,5 dl durumvete, (130 g)
2 kvistar rosmarin
2 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt

Fyllning

300 g svamp, t ex ostronskivling och champinjon
1 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 påse rucola, (70 g)
75 g parmesanost
2 dl tomater, semitorkade, t ex Matric

30 minuter + 50 minuter jäsning + 15 min i ugnen

Pistaschfocaccia med svamp och parmesan – gör så här:

 

  1. Hacka nötterna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt mjöl, hälften av nötterna, 2 msk olja och 1  1/2 tsk salt. Arbeta till en jämn lös deg, gärna i maskin, ca 5 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
  2. Häll ut degen på en väl mjölad bänk. Skär ut åtta rektangulära bitar med en degskrapa eller kniv. Vrid dem lätt och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 20 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ringla olja över bröden. Tryck små gropar med fingertopparna i dem. Plocka och grovhacka rosmarinen. Strö den, resten av nötterna och flingsalt över bröden. Låt stå 5 min.
  4. Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 15 min.
  5. Fyllning: Stek svampen gyllenbrun i 1 msk smör. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  6. Halvera bröden. Fyll dem med svamp, rucola, hyvlad parmesan och tomater.
Fler recept med: Kräftskiva, Mackor, Svamp, Vegetariskt