Pistaschfocaccia med svamp och parmesan

Recept på focaccia med pistaschnötter. Semitorkade tomater (dvs halvtorkade) är lite saftigare än vanliga soltorkade tomater.
Petra Lindstrand
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 150 g pistaschnötter - utan skal
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten - ljummet
  • 5 dl vetemjöl special - (300 g)
  • 2 dl durumvete - (130 g) + 0,5 dl
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Fyllning

  • 300 g svamp - t ex ostronskivling och champinjon
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 påse rucola - (70 g)
  • 75 g parmesan
  • 2 dl tomater - semitorkade, t ex Matric

Gör så här

  1. Hacka nötterna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt mjöl, hälften av nötterna, 2 msk olja och 1  1/2 tsk salt. Arbeta till en jämn lös deg, gärna i maskin, ca 5 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  2. Häll ut degen på en väl mjölad bänk. Skär ut åtta rektangulära bitar med en degskrapa eller kniv. Vrid dem lätt och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 20 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Ringla olja över bröden. Tryck små gropar med fingertopparna i dem. Plocka och grovhacka rosmarinen. Strö den, resten av nötterna och flingsalt över bröden. Låt stå 5 min.

  4. Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 15 min.

  5. Fyllning: Stek svampen gyllenbrun i 1 msk smör. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  6. Halvera bröden. Fyll dem med svamp, rucola, hyvlad parmesan och tomater.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!