Pistasch-pavlova med äpplen och nougatglass

Pistasch-pavlova med äpplen och nougatglass är barnsligt gott! Det blir mer glass än vad som går åt, men den kan serveras till annat, till exempel äppelpaj.
Fredrik Eriksson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 äggvitor
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 krm salt
  • 25 g pistaschnötter - rostade

Glass

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 2 dl strösocker

Krokant

  • 50 g sötmandel - skållad, skalad
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vatten
  • 1 krm salt

Äpplen

  • 3 äpplen - gärna Alice
  • 1 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm kardemumma - stött
  • 1 krm kanel - mald

Garnering

  • pistaschnötter - rostade
  • citronverbena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Blanda i majsstärkelse, vaniljsocker, vinäger och salt och fortsätt vispa till ett glansigt fast skum.

  2. Mortla pistaschnötterna och vänd ner hälften i smeten. Spritsa eller skeda ut skålformade rundlar, ca 10 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resterande pistaschnötter. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme, tills marängerna känns torra. Låt kallna.

  3. Glass: Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp vaniljstång, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll gräddblandningen över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85°. Kyl ner och frys sedan i glassmaskin.

  4. Krokant: Grovhacka och rosta mandeln i en torr stekpanna. Smält sockret i en kastrull med vattnet. Häll mandeln i sockret när det har bärnstensaktig färg och rör om. Häll upp på smörgåspapper och strö över salt. Låt kallna. Grovhacka krokanten.

  5. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem gyllenbruna i smör med socker och kryddor. Låt svalna.

  6. Vänd ner krokanten i glassen strax före servering. Bryt pavlovan i bitar och lägg på tallrikar. Lägg på en stor sked med glass och fördela äpplen runt om. Garnera med pistaschnötter och citronverbena.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!