00000

Pistasch-pavlova med äpplen och nougatglass är barnsligt gott! Det blir mer glass än vad som går åt, men den kan serveras till annat, till exempel äppelpaj.

För 4 personer:

Ingredienser

2 äggvitor
1,25 dl strösocker
0,5 msk majsstärkelse, Maizena
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk vitvinsvinäger
0,5 krm salt
25 g pistaschnötter, rostade

Glass:

1 vaniljstång
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
5 äggulor
2 dl strösocker

Krokant:

50 g sötmandel, skållad, skalad 
1,5 dl strösocker
0,5 tsk vatten
1 krm salt

Äpplen:

3 äpplen, gärna Alice
1 msk smör
1 msk strösocker
1 krm kardemumma, stött
1 krm kanel, mald

Garnering:

pistaschnötter, rostade
citronverbena

1 timme + 1 timme i ugn + tid att frysa

Pistasch-pavlova med äpplen och nougatglass – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Blanda i majsstärkelse, vaniljsocker, vinäger och salt och fortsätt vispa till ett glansigt fast skum.
  2. Mortla pistaschnötterna och vänd ner hälften i smeten. Spritsa eller skeda ut skålformade rundlar, ca 10 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resterande pistaschnötter. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme, tills marängerna känns torra. Låt kallna.
  3. Glass: Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp vaniljstång, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll gräddblandningen över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85°. Kyl ner och frys sedan i glassmaskin.
  4. Krokant: Grovhacka och rosta mandeln i en torr stekpanna. Smält sockret i en kastrull med vattnet. Häll mandeln i sockret när det har bärnstensaktig färg och rör om. Häll upp på smörgåspapper och strö över salt. Låt kallna. Grovhacka krokanten.
  5. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem gyllenbruna i smör med socker och kryddor. Låt svalna.
  6. Vänd ner krokanten i glassen strax före servering. Bryt pavlovan i bitar och lägg på tallrikar. Lägg på en stor sked med glass och fördela äpplen runt om. Garnera med pistaschnötter och citronverbena.