Pissaladière - löktarte med oliver och sardeller

Recept på pissaladière - löktarte med oliver och sardeller! Den här pajen är vanlig i södra Frankrike. Den säljs i bagerier i bitar inslagna i papper som lunch eller att ta med till stranden. God som drinktilltugg i småbitar eller som lättare rätt med sallad.
Foto: Per Ranung

Pissaladière

  • 1 smördegsplatta - kyld, rektangulär, (250g)
  • 3 stora gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten röd paprika
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 6 timjan - små kvistar
  • 1 dl röd pesto
  • 8 sardellfiléer
  • 0,5 små svarta oliver - med kärnor
  • 0,5 dl parmesan - riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degplattan i två delar, ca 12 x 35 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Grädda smördegsbottnarna frasiga mitt i ugnen ca 10 min.

  2. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna och skiva paprikan.

  3. Fräs lök, vitlök och paprika i olja på medelvärme. Löken ska bli genomskinlig och lätt karamelliserad. Det tar ca 10 min. Krydda med salt och timjan.

  4. Bred ut peston över smördegsplattan, men inte riktigt ända ut till kanten. Fördela löken över. Dela sardellerna på längden. Lägg på dem och oliver. Strö över parmesanen. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!