Piroger med kronärtskocka och paprika – gör så här:
- Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan, ägg, salt och socker.
- Tillsätt mjölet, lite i taget, och blanda samman till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda degen ca 5 min.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 min.
- Fyllning: Häll av kronärtskockor och paprika. Skär dem i små bitar. Blanda grönsakerna med citronskal och örter. Mosa ihop fetaost med ricotta och tillsätt grönsakshacket. Krydda med socker, salt och peppar. Sätt ugnen på 225°.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Forma till rullar och skär varje rulle i 12 bitar. Rulla bitarna till bullar. Låt bullarna vila 5-10 min innan de plattas eller kavlas ut till rundlar.
- Lägg en klick fyllning på varje rundel. Pensla kanterna med lite vatten. Vik ihop degen och tryck till i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på plåtar med bakplåtspapper.
- Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna på galler.
Örtblandning
Denna fräscha mix av gröna örter används till bufféns piroger, marinerade rödbetor och inbakade potatissallad.
Det här behövs till 9 dl:
2 krukor timjan
2 krukor basilika
1 kruka rosmarin
1 stor knippa bladpersilja
Gör så här:
Hacka örterna och blanda ihop.