Piroger med kronärtskocka och paprika

Recept på piroger med kronärtskocka och paprika. Ett ganska matigt tilltugg till fördrinken. Pirogerna kan göras flera veckor i förväg och förvaras i frysen.

Piroger med kronärtskocka och paprika

  1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan, ägg, salt och socker.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget, och blanda samman till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda degen ca 5 min.
  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 min.
  4. Fyllning: Häll av kronärtskockor och paprika. Skär dem i små bitar. Blanda grönsakerna med citronskal och örter. Mosa ihop fetaost med ricotta och tillsätt grönsakshacket. Smaka av med socker, salt och peppar. Sätt ugnen på 225°.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Forma till rullar och skär varje rulle i 12 bitar. Rulla bitarna till bullar. Låt bullarna vila 5-10 min innan de plattas  eller kavlas ut till rundlar.
  6. Lägg en klick fyllning på varje rundel. Pensla kanterna med lite vatten. Vik ihop degen och tryck till i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna på galler.

 

Örtblandning

Denna fräscha mix av gröna örter används till bufféns piroger, marinerade rödbetor och inbakade potatissallad.

Det här behövs till 9 dl:

2 krukor timjan
2 krukor basilika
1 kruka rosmarin
1 stor knippa bladpersilja

Gör så här:

Hacka örterna och blanda ihop.

Recept från