Piroger med kronärtskocka och paprika

Recept på piroger med kronärtskocka och paprika. Ett ganska matigt tilltugg till fördrinken. Pirogerna kan göras flera veckor i förväg och förvaras i frysen.
Allt om Mat
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 13 - 14 dl vetemjöl - (780-840 g)

Fyllning

  • 1 burk kronärtskockshjärtan - (290 g)
  • 1 burk grillad paprika - i olja (200 g)
  • 0,5 msk citronskal - rivet
  • 0,5 dl örtblandning - recept längst ner
  • 100 g fetaost
  • 1 dl ricottaost
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Pensling

  • vatten
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan, ägg, salt och socker.

  2. Tillsätt mjölet, lite i taget, och blanda samman till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda degen ca 5 min.

  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 min.

  4. Fyllning: Häll av kronärtskockor och paprika. Skär dem i små bitar. Blanda grönsakerna med citronskal och örter. Mosa ihop fetaost med ricotta och tillsätt grönsakshacket. Krydda med socker, salt och peppar. Sätt ugnen på 225°.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Forma till rullar och skär varje rulle i 12 bitar. Rulla bitarna till bullar. Låt bullarna vila 5-10 min innan de plattas  eller kavlas ut till rundlar.

  6. Lägg en klick fyllning på varje rundel. Pensla kanterna med lite vatten. Vik ihop degen och tryck till i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på plåtar med bakplåtspapper.

  7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna på galler.

Örtblandning

Denna fräscha mix av gröna örter används till bufféns piroger, marinerade rödbetor och inbakade potatissallad.

Det här behövs till 9 dl:

2 krukor timjan

2 krukor basilika

1 kruka rosmarin

1 stor knippa bladpersilja

Gör så här:

Hacka örterna och blanda ihop.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!