Pinjenötspaj med choklad- och honungsfyllning

Pinjenötter i pajdegen ger en spännande karaktär till den här fylliga choklad- och honungspajen. Vill du förbereda desserten kan du baka kakan dagen före och förvara i kylskåp. Var noga med att inte baka pajen för länge, fyllningen ska vara lite krämig vid servering.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 75 g pinjenötter
  • 125 g smör - kallt
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 0,5 dl honung
  • 200 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 75 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 krm salt

garnering

  • 30 g pinjenötter
  • 1 tsk flingsalt

Tillbehör

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Finhacka pinjenötterna. Skär smöret i små bitar och arbeta ihop med mjöl och florsocker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg. Blanda i nötterna.

  2. Kavla ut pajdegen tunt mellan bakplåtspapper och tryck ut den i en form, ca 28 cm i diameter.

  3. Låt vila i kylskåp ca 25 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajdegen med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills pajskalet börjar få färg. Låt svalna.

  4. Hacka chokladen. Koka upp smör och grädde i en kastrull och häll blandningen över chokladen. Rör tills chokladen smält. Blanda ihop äggulor, ägg, honung och salt. Häll i chokladblandningen och rör tills allt blandats ordentligt.

  5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.

  6. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått gyllenbrun färg. Strö pinjenötter och flingsalt över pajen. Servera med crème fraîche och grädde som vispats ihop.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!