Piña colada-sorbet med kanderade macadamia­nötter och kokoschips

00000

Recept på Piña colada-sorbet med kanderade macadamia­nötter och kokoschips. Glassen behöver frysas i glassmaskin för att få fin konsistens och sedan ställas i frysen flera timmar. Droppa eventuellt  extra kokoslikör över ananasen vid servering.  

För 8 personer:

Ingredienser

2 ananasar
1 burk kokosmjölk (400 ml)
0,75 dl majsstärkelse Maizena
0,75 dl rapsolja eller solrosolja
1 förpackning kokosgrädde (300 ml)
1 dl honung flytande
1,5 msk kokoslikör Malibu

Saltrostade, kanderade macadamianötter:

100 g macadamianötter
0,75 dl strösocker
1 msk smör
2 krm salt

30 minuter + tid i glassmaskin + 6 timmar i frys

Piña colada-sorbet – gör så här:

  1. Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Skär fruktköttet i mindre bitar och mixa 3/4 ananas slätt med mixerstav till 3 dl fruktmos. Spara resten att fylla ananashalvorna med.
  2. Vispa kokosmjölk och majsstärkelse i en kastrull tills det börjar koka. Ta kastrullen från plattan och vispa ner oljan. Vispa ner kokosgrädde och honung. Blanda ner ananas och likör.
  3. Ställ smeten i frysen ca 30 min. Frys den sedan i glassmaskin. Ställ i frysen ca 6 timmar.
  4. Nötter: Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Ta upp dem. Smält sockret i stekpannan tills det fått fin färg. Tillsätt smöret och vänd ner nötterna. Strö över salt. Häll ut nötterna på bakplåtspapper. Låt svalna och hacka nötterna.
  5. Servera glassen i ananashalvorna med ananas och nötter.

Recept av: Elisabeth Johansson och Ulla Karlström