1. Granité: Koka ihop socker och 2 dl vatten i en kastrull till en simmig lag. Tillsätt 2 dl vatten, kryddor och akvavit och låt kallna. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Sila lagen och blanda i limeskal och saft. Häll upp i en bunke och ställ i frysen ca 8 timmar. Ta fram bunken och ställ den i rumstemperatur ca 5 min. Vispa granitén med elvisp och ställ tillbaka i frysen.
2. Sås: Skala och hacka lök och morot. Fräs lök och morot i smör ca 3 min. Strö över mjölet och rör om. Häll på vatten och grädde. Tillsätt fond, vin, socker, salt, peppar och grädde. Låt såsen koka ca 5 min. Sila och rör i dillen.
3. Rom: Blanda rommen med dill och gräslök.
4. Sallad: Ansa sparris och rädisor. Hyvla dem tunt, gärna med mandolin. Blanda grönsakerna med tryffel- och rapsolja. Salta och peppra.
5. Musslor: Torka musslorna med hushållspapper. Stek dem i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.
6. Lägg musslorna på tallrikar och häll såsen runt om. Toppa med sparrissallad och rom. Servera granitén i ett litet glas vid sidan om.
Pilgrimsmusslor och sparrissallad
Pilgrimsmusslor i dillsås med ishavsrom, ängssyra och sparrissallad, serveras med akvavit- och limegranité En elegant förrätt med många komponenter, salt, sötsyrligt, krispigt och iskallt.
För 10 person(er)
Ingredienser
20 | pilgrimsmusslor |
2 msk | smör |
1 tsk | salt |
1 krm | nymald svartpeppar |
Sås:
1 | silverlök, liten |
0,5 | morot |
1 msk | smör |
1,5 msk | vetemjöl |
3 dl | vatten |
1 dl | vispgrädde |
2 msk | konc fiskfond |
2 msk | vitt vin, torrt |
1 tsk | strösocker |
2 krm | salt |
1 krm | nymald svartpeppar |
2 msk | dill, hackad |
Granité:
2 dl | strösocker |
2 dl | vatten, + 2 dl vatten |
1 tsk | kummin, hel |
1 tsk | anis, hel |
1 tsk | fänkål, hel |
1,5 dl | akvavit eller vodka |
1 | lime |
Rom:
80 g | ishavsrom |
1 msk | dill, hackad |
1 msk | gräslök, hackad |
Sparrissallad:
4 | sparrisar, gröna |
5 | rädisor |
3 | tryffelolja, droppar |
1 tsk | rapsolja |
2 krm | salt |
0,5 krm | svartpeppar, nymald |
Garnering:
ängssyra | |
dill | |
gräslök |