00000

Perfekt harmoni råder i den här underbara förrätten som dessutom är
lättlagad.

För 4 person(er)

Ingredienser

6 pilgrimsmusslor

Tomatkompott

3 plommontomater
1 msk olivolja
1 timjan kvist
1 vitlök klyfta, liten
1 msk schalottenlök finhackad
1 krm salt

Buljong

2 dl torrt vitt vin
3 dl fiskbuljong
3 dl höns- eller kycklingbuljong

Tillbehör

1 fänkål liten
12 oliver svarta
0,5 citron saften av
4 baguette tunna skivor
4 baguette tunna skivor
2 msk smör
1 tsk basilika finstrimlad

1. Tomatkompott: Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Lägg kvartar av tomatkött i en skål och låt dem marinera i olivolja, timjan, pressad vitlök och finhackad schalottenlök 20 min.
2. Sätt ugnen på 150° och lägg 2 av tomaterna på plåt med bakplåtspapper och baka dem mitt i ugnen ca 30 min.
3. Hacka de bakade och de färska tomaterna och låt dem koka i en gryta tillsammans med marinaden. Koka ihop tills vätskan kokat bort.
4. Buljong: Koka ihop vitvin till hälften i en kastrull. Tillsätt fisk- och hönsbuljong och koka ner tills 2 dl återstår. Ställ åt sidan.
5. Tillbehör: Tärna fänkålen och koka bitarna 5-7 min i lättsaltat vatten med pressad citron i. Kärna ur och hacka oliverna grovt. Smörstek brödskivorna.
6. Servering: Halvera pilgrimsmusslorna. Koka upp buljongen och lägg i musslorna och låt dem sjuda ca 1/2 min. Blanda ner fänkål och oliver och smör. Servera i varma tallrikar. Droppa över lite olivolja och strö över finstrimlad basilika. Toppa med den spröda toasten med en sked tomatkompott på.