Pilgrimsmusseltartar med svart sesam, gurka och avokadokräm

Pilgrimsmusseltartar med svart sesam, gurka och avokadokräm kan ­förberedas ca 2 timmar i förväg. Ställ in i kylen. Lägg upp förrätten strax före servering för att inte avokado­krämen ska mörkna.
Sophie Berlin
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 g pilgrimsmusslor - (kammusslor), MSC-märkta
  • 0,5 msk avokadoolja - eller olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk citronskal - finrivet
  • 1 gurka

Dressing

  • 2 msk avokadoolja
  • 1 msk citron - pressad

Avokadokräm

  • 1 avokado - mogen
  • 1 msk yoghurt - turkisk
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 1,5 krm salt

Garnering

  • 1 msk sesamfrön - svarta
  • vetegräs - eller gräslök

Gör så här

  1. Skär musslorna i mindre bitar, ca 1/2 x 1/2 cm. Blanda med olja, ­citronsaft, salt och citronskal.

  2. Skär gurkan på längden med en potatisskalare. Lägg i iskallt vatten.

  3. Dressing: Blanda olja och ­citronsaft.

  4. Avokadokräm: Halvera och kärna ur avokadon. Gröp ut fruktköttet. Mixa alla ingredienser till avokadokrämen slätt med mixerstav. Lägg en klick kräm på tallriken med avokadokrämen och dra sedan ett snabbt streck.

  5. Lägg en klick tartar på varje tallrik. Rulla en gurkskiva runt varje tartar. Garnera med resten av gurkskivorna. Strö sesamfrön på tartaren. Finhacka gräslöken och strö över. Ringla dressingen på tallriken.

Servera med följande, för en komplett asiatisk nyårsmeny:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!