Pilaff med torkad frukt och mandel

Den rykande, aromatiskt doftande frukt- och vitlöksmättade risrätten är perfekt att bjuda på när hungriga gäster kommer på besök.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 dl basmatiris
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 kardemummakapslar
  • 3 kanelstänger
  • 1 msk ingefära - riven
  • 3 msk matolja
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl russin - gärna Sultana
  • 10 dadlar
  • 50 g mandel - flagad, (1 påse)

Garnering

  • 10 mynta - eller thailändska basilikablad
  • 1 msk honung - flytande
  • 2 krm saffran - flytande

Tillbehör

  • lamm- eller kycklingspett - grillade

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs krossade kardemummakapslar, hela kanelstänger och ingefära i hälften av oljan 1–2 min. Tillsätt löken och vitlöken och fräs utan att det tar färg, ca 5 min. Blanda i basmatiriset och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt vatten och salt, koka upp under omrörning. Sjud under lock ca 15 min. Låt riset vila 5 min, lufta det med en gaffel.

  2. Blötlägg russinen i varmt vatten ca 20 min och pressa ur all vätska. Dela och kärna ur dadlarna.

  3. Stek russinen, dadlarna och mandeln i resten av oljan tills mandeln får vacker färg. Blanda det frästa med riset.

  4. Garnera med kryddgrönt. Blanda honung och saffran. Ringla över riset. Servera med lamm- eller kycklingspett eller som vegetarisk rätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!