00000

Den rykande, aromatiskt doftande frukt- och vitlöksmättade risrätten är perfekt att bjuda på när hungriga gäster kommer på besök.

För 4 person(er)

Ingredienser

3 dl basmatiris
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 kardemummakapslar
3 kanelstänger
1 msk ingefära, riven
3 msk matolja
3,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 dl russin, gärna Sultana
10 dadlar
50 g mandel, flagad, (1 påse)

Garnering:

10 mynta, eller thailändska basilikablad
1 msk flytande honung
2 krm flytande saffran

Tillbehör:

, grillade lamm- eller kycklingspett

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs krossade kardemummakapslar, hela kanelstänger och ingefära i hälften av oljan 1–2 min. Tillsätt löken och vitlöken och fräs utan att det tar färg, ca 5 min. Blanda i basmatiriset och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt vatten och salt, koka upp under omrörning. Sjud under lock ca 15 min. Låt riset vila 5 min, lufta det med en gaffel.
2. Blötlägg russinen i varmt vatten ca 20 min och pressa ur all vätska. Dela och kärna ur dadlarna.
3. Stek russinen, dadlarna och mandeln i resten av oljan tills
mandeln får vacker färg. Blanda det frästa med riset.
4. Garnera med kryddgrönt. Blanda honung och saffran. Ringla över riset. Servera med lamm- eller kycklingspett eller som vegetarisk rätt.