00000

Tiradito är en peruansk rätt som görs som ceviche fast utan lök. Fryst fisk skärs i tunna skivor och penslas med limejuice. Frys fisken två dygn i förväg. Här kan man byta ut piggvar mot hälleflundra. Till den serveras en mycket het rocotosås av habaneropeppar eller rocoto som den heter i Peru. Rocoto är mycket het, använd handskar eller undvik att ta i snittytorna. Färdig rocotosås finns i speciella butiker som säljer latinamerikanska livsmedel. Men den egna blir godare. Men var försiktig, den är mycket stark! Såsen är dryg och kan frysas eller förvaras i kyl ca 1 vecka.

För 4 pers som förrätt

Ingredienser

150 g färsk piggvar, eller hälleflundra, skinn- och benfri
2 tsk pressad lime
0,5 tsk gourmetsalt
koriander, några blad, färsk
0,5 msk habanerosås, (se recept nedan)

Habanerosås:

Det här behövs till ca 1 dl sås

5 habanero chilifrukter
1 msk majsolja
1 tsk strösocker
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 tsk pressad lime
1 krm salt

Piggvar tiradito

1. Låt fisken ligga framme 10 min, den ska fortfarande vara frusen då den skärs i mycket tunna skivor. Lägg ut skivorna på ett fat och pensla med limejuice.
2. Strö över lite salt och lägg ett litet blad färsk koriander på varje fiskskiva. Lägg sedan en liten klick med rocotosås på varje fiskskiva.

Habanerosås:

Gör så här:
1. Ta på plasthandskar. Kärna ur och ta även bort innerväggarna och hacka habanerofrukterna grovt. Fräs dem i olja i en liten kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser. Koka sakta 10 min så pepparfrukterna mjuknar, passa så att det inte kokar torrt.
2. Mixa med stavmixer i ett högt kärl eller i en liten matberedare.
Häll upp på burk.

Fler recept med: Amerikanskt, Fisk, Förrätter