Phò med lövbiff
Ingredienser
- 300 g lövbiff
- 2 gula lökar
- 1 bananschalottenlök
- 2 morötter - stora
- 1 bit ingefära - färsk (ca 2 cm)
- 6 kryddnejlikor - hela
- 2 kanelstänger
- 5 stjärnanis
- 1 msk rapsolja
- 2 l vatten
- 5 tärningar oxbuljong
- 2 msk fisksås - asiatisk
- 200 g risnudlar - eller mungbönsnudlar, breda
- 5 salladslökar
- 2 stjälkar thaibasilika
- 1 thaichili
- 100 g böngroddar - färska eller konserverade
- 0,5 dl vitlök - friterad
Tillbehör
- soja - hoisinsås, sweet chilisås, ljus
Gör så här
-
Skär lövbiffen i strimlor. Skala och finhacka löken. Skala och grovhacka morötterna. Skala och finhacka ingefäran.
-
Fräs lök, morot, ingefära och kryddor i olja i en gryta ca 2 min. Häll på vattnet och låt koka upp. Skumma väl. Tillsätt kött, buljongtärningar och fisksås. Sjud på svag värme ca 1 1/2 timme utan lock.
-
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Ansa och strimla salladslöken grovt. Grovhacka mynta, koriander och basilika. Kärna ur och finhacka chilin. Fördela hacket i soppskålar tillsammans med böngroddarna.
-
Häll över soppan. Strö friterad vitlök på toppen och servera genast med soja, hoisinsås och sweet chilisås.