Petit chou

3.93.93.93.93.9

Det "fjäderlätta" bakverket petit chou. Här hittar du ett recept som du enkelt kan göra själv. Välj den fyllningen du vill ha själv. Många varianter som funkar.

För 20 st

Ingredienser

3 dl vatten
100 g smör
120 g vetemjöl
3 ägg

Fyllning

3 dl vispgrädde
1 msk florsocker
2 msk cointreau, ev.
jordgubbar, ev. färska, eller andra bär

Petit chou – gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.
  petits-choux
 2. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget. 
  petits-choux
 3. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.
  petits-choux
 4. Spritsa ut petit chouer på en plåt med bakplåtspapper.
  petits-choux
 5. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills petit chouerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på galler. 
  petits-choux
 6. Skär ett lock på varje petit chou och fyll dem strax före serveringen med vispad grädde smaksatt med socker och Cointreau. Garnera med jordgubbar eller andra bär.
  petits-choux

När du gör Petit chou– vispa ordentligt!

Smeten till petit-chou kokas och det är viktigt att den vispas ordentligt när mjölet tillsätts. Lättast går det med en ballongvisp i en rundbottnad kastrull, en s k sauteuse. Vispa tills smeten släpper botten och kanterna. Därefter är det viktigt att smeten svalnar innan äggen rörs ner så att de inte koagulerar.

Petit chou – olika fyllningar

Petit chou är lätta att variera eftersom de kan fyllas med både sött eller salt. Däremot ska de inte fyllas förrän strax före servering för att inte bli blöta.

Som dessert: Här har vi gjort dem fyllda med grädde och tänkt som dessert. Andra varianter är t ex en god fromage eller vaniljkräm med frukt och glass med chokladsås.

Till drinktilltugg eller förrätter kan de fyllas med t ex räkor, ostkräm, guacamole och mycket annat.

Spritsa för snyggast resultat

Snyggast petit chou får man om man spritsar ut dem. Den lilla spritsspetsen kallas för tyll och det finns olika typer och dimensioner.

Spritspåsar och tyll finna att köpa i köksbutiker. Påsar finns av engångstyp i plast och i tygliknande material som kan diskas och användas fler gånger. Till det här receptet har använts en 35 cm spritspåse och en tandad tyll på 12 mm.

 

Nyhetsbrev – Baka med Allt om Mat
Missa inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette