00000

Recept på persisk lammgryta – en klassiks rätt i Iran som kan lagas på olika sätt.

För 4 person(er)

Ingredienser

800 g lammstek, urbenad
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 apelsin, rivet skal
1 tsk kummin, mald
2 tsk kardemumma, mald
1 tsk koriander, mald
1 krm kanel, mald
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk paprikapulver
1 msk olivolja
3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
1 tsk salt
400 g kikärter

Tillbehör:

4 dl ris, långkornigt
0,5 tsk salt
0,5 g saffran
1 granatäpple
3 dl yoghurt, turkisk
0,5 dl mynta, hackad
1 tsk citron, pressad
citronklyftor

40 minuter + 50 minuter koktid

Persisk lammgryta – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg det i en skål och riv ner apelsinskal. Blanda ner kummin, kardemumma, koriander, kanel, peppar och paprikapulver.
  2. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Hetta upp olja i en gryta och lägg i köttbitarna. Bryn på hög värme ca 3 min. Blanda om så att bitarna får färg runt om. Häll ner lök- och kryddblandningen i grytan. Sänk till medelvärme och stek under omrörning ca 3 min.
  3. Tillsätt vatten, smula ner buljongtärningar och blanda ner salt. Lägg på locket och låt grytan koka ca 45 min. Häll av kikärterna i en sil och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av och blanda ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 min.
  4. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, blanda ner saffran i kokvattnet. Blanda yoghurt med finhackade myntablad och pressa ner citronsaft.
  5. Servera grytan med saffransris, yoghurtsås, citronklyftor och granatäppelkärnor.