00000

Recept på persisk lammgryta – en klassiks rätt i Iran som kan lagas på olika sätt.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 apelsin rivet skal
1 tsk kummin mald
2 tsk kardemumma mald
1 tsk koriander mald
1 krm kanel mald
2 krm svartpeppar nymald
3 tsk paprikapulver
800 g lammstek urbenad
800 g lammstek urbenad
1 msk olivolja
3 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
1 tsk salt
410 g kikärter

Tillbehör:

4 dl ris långkornigt
0,5 tsk salt
0,5 g saffran
1 granatäpple
3 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mynta hackad
1 citron (1 tsk pressad saft)

Persisk lammgryta – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg det i en skål och riv ner apelsinskal. Blanda ner kummin, kardemumma, koriander, kanel, peppar och paprikapulver.
  2. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Hetta upp olja i en gryta och lägg i köttbitarna. Bryn på hög värme ca 3 min. Blanda om så att bitarna får färg runt om. Häll ner lök- och kryddblandningen i grytan. Sänk till medelvärme och stek allt under omrörning ca 3 min.
  3. Tillsätt vatten, smula ner buljongtärningar och blanda ner salt. Lägg på locket och låt grytan koka ca 45 min. Häll av kikärterna i en sil och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av och blanda ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 min.
  4. Koka riset enligt anvisningarna på paketet, blanda ner saffran i kokvattnet. Blanda yoghurt med finhackade myntablad och pressa ner lite citronsaft.
  5. Servera grytan med saffransris, yoghurtsås, citronklyfta och granatäppelkärnor.