Persiljerotssoppa toppad med rostade vörtbrödssmulor

Persiljerotssoppa toppad med rostade vörtbrödssmulor är en god liten soppa som serveras i glas eller små koppar. Persiljerot är roten på rotpersilja som är en variant på den vanliga bladpersiljan. Den liknar palsternacka men smakar mer persilja. Om du inte hittar persiljerot kan du ersätta med palsternacka och hackad persilja.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 250 g persiljerot
  • 200 g potatis
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong - eller grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - mald
  • 2 skivor vörtbröd

Garnering

  • örter

Gör så här

  1. Skala och skär persiljerot och potatis i bitar. Skala och finhacka löken.  Fräs löken i smör i en kastrull ca 3 min. Tillsätt persiljerot, potatis, vatten och buljongtärning.  Koka upp och låt sjuda under lock ca 15 min tills potatisen är mjuk.

  2. Mixa soppan slät med en mixer-stav. Rör i grädde. Krydda med salt och peppar. Värm soppan.

  3. Sätt ugnen på 175°. Bryt vörtbrödet i mindre bitar och lägg på en plåt. Ställ in plåten i ugnen ca 5 min tills brödet är rostat. Låt svalna och bryt i mindre bitar.

  4. Servera soppan i små glas eller muggar, beräkna knappt 1 dl per person. Garnera med rostade vörtbrödssmulor och örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!