4.14.14.14.14.1

Persiljerotspuré med linser, morötter, brynt smör och syltad rödlök är en läcker vegetarisk varmrätt. Spara gräddmjölken från persiljerotskoket och använd den till t ex en soppa.

För 4 dl:

Ingredienser

600 g persiljerot
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
4 msk västerbottensost, riven
1 tsk salt

Syltad rödlök:

1 rödlök
4 msk ättiksprit, (12 %)
2 dl strösocker
2 dl vatten

Rostade grönsaker:

200 g morötter, späda
1 fänkålsstånd
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar, nymald

Linser:

1,5 dl belugalinser
4,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk citron, pressad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Brynt smör:

100 g smör

Garnering:

körvel

40 minuter + 25 minuter i ugn

Persiljerotspuré med linser, morötter, brynt smör och syltad rödlök – gör så här:

  1. Syltad rödlök: Skala löken och skär den i klyftor. Dra isär rödlöksklyftorna och lägg i en skål. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll lagen över löken och låt stå 2–3 timmar.
  2. Rostad morot och fänkål: Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och halvera dem på längden. Ansa och skär fänkålen på längden i 4 skivor. Lägg grönsakerna i en skål, blanda med olja, salt och peppar. Lägg morötterna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 5 min. Lägg fänkålen bredvid morötterna. Tillaga ytterligare ca 20 min tills de är mjuka.
  3. Skala och skär persiljeroten i kuber. Lägg den i en kastrull. Skala och lägg i vitlöken och häll på grädde och mjölk. Koka upp och låt sjuda under lock 10–15 min tills persiljeroten är mjuk. Sila av vätskan och plocka bort vitlöken. Tillsätt smör, ost och salt och mixa till en slät puré. Späd med gräddmjölken till lagom konsistens.
  4. Linser: Koka belugalinserna i vatten med grönsaksbuljong enligt anvisning på förpackningen. Häll av vätskan. Tillsätt citronsaft och krydda med salt och peppar.
  5. Bryn smöret genom att värma det i en kastrull på medelvärme. Vispa sakta så att smöret brynts jämnt när smöret börjar sjuda. Ta kastrullen från värmen när smöret är ljusbrunt och man känner en nötaktig doft. Pensla de rostade grönsakerna med smöret.
  6. Lägg upp persiljerotspuré på tallrikar, gärna varma. Lägg på belugalinser, grönsaker och lök. Häll över lite av det brynta smöret. Servera resten vid sidan om. Garnera med körvel.