2.82.82.82.82.8

Recept på persikopaj med hallon. Pajskalet förgräddas och sedan gräddas pajen med fyllningen ganska länge på relativt låg värme. Vaniljfröna kan ersättas med ca 1 tsk äkta vaniljsocker.

För 1 12 bitar

Ingredienser

4 dl vetemjöl, (240 g)
1 msk strösocker
125 g smör
1 ägg
ca 2 msk vatten

Fyllning

4 persikor
2 dl vispgrädde
1 dl hallon
1 ägg
1 äggula
2 msk strösocker
1/2 vaniljstång
1/2 dl mandelspån

1 timme+1 timme i ugn

Persikopaj med hallon

 

1. Blanda mjöl och socker i en matberedare. Tärna smöret och lägg i det. Mixa till en smulig massa. Blanda ner ägg och så mycket vatten att det blir en fast och smidig deg.
2. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanterna i en pajform ca 26 cm. Klä med ugnsfolie så att degen hålls på plats. Ställ den i kylen ca 30 min.
3. Fyllning: Skär persikorna i halvor. Koka upp vatten och lägg i persikohalvorna. Koka dem ca 1 minut. Skölj dem i kallt vatten och dra bort skalet. Plocka bort kärnan. Skär halvorna i klyftor.
4. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min med folien kvar och sedan ytterligare 10 min utan folie. Ta ut formen ur ugnen och minska värmen till 150°.
5. Koka upp grädden och låt den sjuda ca 5 min. Bred ut persikoklyftorna i pajskalet. Fördela hallonen mellan klyftorna.
6. Vispa ägg, äggula och socker luftigt i en bunke. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda ner vaniljfrön och den varma grädden i äggsmeten. Häll blandningen över persikorna. Strö mandel på pajen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
7. Servera med lättvispad grädde.

Fler recept med: Övrigt