00000

Chutney är det optimala tillbehöret till grillat. En riktig chutney ska vara stark och söt med en snitsig syra, men ändå ha karaktär och smak av frukten den baseras på. Många frukter passar till chutney, men på sommaren är persikor självskrivna.

För 5 dl

Ingredienser

6 persikor, (ca 1 kilo)
4 schalottenlökar, finhackade
1 spansk pepparfrukt, finhackad
1 1/2 msk riven färsk ingefära
1 dl rårörsocker
2 msk vitvinsvinäger
2 krm paprikapulver
2 krm mald kardemumma
1 krm muskot
1 krm mald koriander
1 tsk salt

40 min

Persikochutney – gör så här:

  1. Skala persikorna med en liten skalkniv. Dela och kärna ur dem och skär fruktköttet i ca 2 cm stora bitar.
  2. Lägg bitarna i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt schalottenlök, pepparfrukt, ingefära, socker, vinäger, kryddor och salt.
  3. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 20 min tills den tjocknar. Rör om då och då. Häll upp på rengjorda, varma burkar. Sätt på lock. Låt kallna.

Förvara chutneyn kallt
I kylskåp håller den minst 3 veckor.