Pepparrotskött - grytklassiker med sting

Nu är det hög tid för mustiga, värmande grytor. Gör en stor sats pepparrotskött och bjud vännerna. Eller frys in en del, för att enkelt kunna njuta av vällagad mat även på en vardag.
Allt om Mat
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 3 kg högrev
  • 2 - 2.5 l vatten
  • 4 morötter
  • 4 gula lökar
  • 5 persiljestjälkar
  • 1 msk vitpeppar - hel
  • 3 lagerblad
  • 4 tärningar kalvbuljong
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 4 dl pepparrot - riven
  • 2 tsk salt

Tillbehör

  • 2 kg potatis - kokt
  • 8 morötter - kokta
  • pepparrot - nyriven
  • persilja - hackad

Gör så här

  1. Putsa köttet, skär det i mindre bitar och lägg dem i en stor gryta. Häll över vattnet så det täcker. Koka upp och skumma av.

  2. Skala och skär 2 morötter i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Blanda ner morötter, lök, persiljestjälkar, vitpeppar och lagerblad. Smula över buljongtärningarna. Låt köttet sjuda med locket på glänt, 1 1/2-2 timmar. När köttet nästan faller isär är det färdigt.

  3. Skala 2 morötter och skär dem i bitar. Ta upp köttet och sila buljongen. Koka ihop buljongen tills 2 liter återstår. Rör ut mjölet i grädden.  Vispa ner det i buljongen. Lägg i morötterna och låt sjuda 5-6 min.

  4. Tillsätt pepparroten och smaka av med salt. Vänd ner köttet och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis, nykokta morötter, extra pepparrot och eventuellt hackad persilja.

    Pepparrot ska rivas alldeles före användning för bästa smak. Den kan variera i styrka, så smaka dig fram. Foto: Holger Edström 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!