4.84.84.84.84.8

Nu är det hög tid för mustiga, värmande grytor. Gör en stor sats pepparrotskött och bjud vännerna. Eller frys in en del, för att enkelt kunna njuta av vällagad mat även på en vardag.

För 16 person(er)

Ingredienser

3 kg högrev
2-2,5 l vatten
4 morötter
4 gula lökar
5 persiljestjälkar
1 msk vitpeppar hel
3 lagerblad
4 kalvbuljongtärningar
1 dl vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
4 dl pepparrot riven
2 tsk salt

Tillbehör

2 kg potatis kokt
8 morötter kokta
pepparrot nyriven
persilja hackad

Gryta med pepparrotskött – gör så här:

  1. Putsa köttet, skär det i mindre bitar och lägg dem i en stor gryta. Häll över vattnet så det täcker. Koka upp och skumma av.
  2. Skala och skär 2 morötter i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Blanda ner morötter, lök, persiljestjälkar, vitpeppar och lagerblad. Smula över buljongtärningarna. Låt köttet sjuda med locket på glänt, 1 1/2-2 timmar. När köttet nästan faller isär är det färdigt.
  3. Skala 2 morötter och skär dem i bitar. Ta upp köttet och sila buljongen. Koka ihop buljongen tills 2 liter återstår. Rör ut mjölet i grädden.  Vispa ner det i buljongen. Lägg i morötterna och låt sjuda 5-6 min.
  4. Tillsätt pepparroten och smaka av med salt. Vänd ner köttet och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis, nykokta morötter, extra pepparrot och eventuellt hackad persilja.

    Pepparrotskott gryta

    Pepparrot ska rivas alldeles före användning för bästa smak. Den kan variera i styrka, så smaka dig fram. Foto: Holger Edström