55555

Pepparrökt lax innehåller blanda annat sichuanpeppar. Det hittar du i butiker eller saluhallar med asiatiska livsmedel.

För 12 personer på julbord:

Ingredienser

1 kilo laxfilé, med skinn
0,5 dl salt
2 msk strösocker
0,5 dl svartpeppar, hel
2 msk rosépeppar
2 msk sichuanpeppar

10 minuter + tid i röken

Pepparrökt lax  – gör så här:

  1. Dra bort eventuella ben från laxen. Blanda socker och salt och gnid in laxfilén. Låt stå i rumstemperatur ca 20 min. Torka sedan av med hushållspapper.
  2. Mixa alla pepparsorter och gnid in på laxen. Varmrök laxen i rök tills innertemperaturen är 40°, beräkna ca 20 min. Låt laxen kallna.
  3. Ta bort skinnet från laxen och skär den i breda skivor.
    pren

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax