4.14.14.14.14.1

Konditorn Mia Öhrns pepparkakstårta med lingon, dulce de leche-grädde och läcker brynt smörfrosting är som en dröm. Lite pysslig att få till – men inte alls omöjlig.

För 12 –14 bitar

Ingredienser

Pepparkakshus med kristyr

250 g pepparkaksdeg
ev färgat strössel
1 äggvita
2 ½ florsocker
2 krm ättiksprit, (12%)

Mjuk pepparkaksbotten

75 g smör
5 dl vetemjöl, (300g)
2 msk pepparkakskryddor
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
1 dl filmjölk eller naturell yoghurt

Kolakräm

1 ½ dl vispgrädde
1 dl karamelliserad mjölk, (dulce de leche)
2 dl lingonsylt

Brynt smörfrosting

250 g smör
2 ½ dl florsocker
¾ dl vispgrädde

Garnering

1 dl lingon

B

örja med pepparkakshusen innan tårtan bakas; det är bra om de får ligga och torka. Sedan gör du den mjuka pepparkaksbotten innan du sätter ihop pepparkakstårtan.

Pepparkakstårta – gör så här:

  1. Pepparkakshus: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut pepparkaksdegen ganska tunt på lätt mjölad arbetsbänk. Skär ut 20 hus efter mallarna eller på fri hand. Mallar hittar du längst ner i denna artikel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6–7 min. Låt kallna.
    pepparkakshus-tårta

    Foto: stefan wettainen

  2. Kristyr: Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Sikta ner florsockret och tillsätt ättikan. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och fluffig. Spritsa kristyren på kakorna. Garnera eventuellt med strössel. Låt stelna i rumstem­peratur.
    pepparkakor tårta

    Foto: Stefan Wettainen

  3. Mjuk pepparkaksbotten: Sätt ugnen på 175°. Smält ­smöret. Blanda mjöl, pepparkakskryddor och bakpulver. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta ner mjölblandningen, tillsätt smör och filmjölk och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en form med ­löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Smörj inte kanterna; det är bra om kakan fastnar där, för då får den rakare kanter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna innan den tas ur formen.
  5. Skär kakan i fyra bottnar. Vispa grädden fast och blanda med dulce de lechen.
    Jultårta recept

    Foto: Stefan Wettainen

  6. Bred hälften av lingonsylten på den första tårtbottnen. Lägg på nästa botten och bred på dulce de leche-grädden. Lägg på den tredje tårtbottnen och bred på resten av sylten. Lägg på sista bottnen. Ställ tårtan i kylen.
    Tårta jul recept

    Foto: Stefan Wettainen

  7. Brynt smör-frosting: Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt.
    Kräm till jultårtan

    Foto: Stefan Wettainen

  8. Häll genast smöret i en bunke och låt svalna. Ställ in i kylen tills smöret börjar stelna något. Vispa smöret med elvisp tills det vitnar lite. Tillsätt florsocker och grädde och vispa 2–3 min, tills det blir fluffigt.
    jultårta

    Foto: Stefan Wettainen

  9. Bred först ett tunt lager frosting runt hela tårtan för att innesluta smulorna. Bred sedan resten av frostingen runt och ovanpå hela tårtan.
    Recept jultårta

    Foto: stefan wettainen

  10. Fäst pepparkakshus runt tårtan.
    Recept jultårta

    Foto: stefan wettainen

  11.  Garnera med lingon strax före serveringen.
    jultårta med pepparkakshus

    Foto: Stefan Wettainen

Förbered och förenkla så här

  • Tårtbottnen kan bakas i god tid och frysas in.
  • Baka och garnera pepparkakorna upp till en vecka före servering.
  • Fyll tårtan och förvara den i kylen 1–2 dagar.
  • Bryn smöret till frostingen 1–2 dagar före och förvara det i rumstemperatur. Ställ in i kylen ca 30 min innan det ska vispas till frosting.
  • Bred tårtan med vispad grädde istället för brynt smör-frosting.

mallar pepparkakshus

Fler recept med: Bakning, Jul, Tårtor