4.14.14.14.14.1

Gör ditt egna pepparkakshus! Det här är ett ganska enkelt pepparkakshus - där vi spara de kreativa talangerna till dekorationen. Här hittar du mallar och recept för pepparkakorna och kristyren.

För 1 pepparkakshus

Ingredienser

Pepparkaksdeg (om du inte köper färdig)

3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
125 g smör
1 msk kanel, mald
1 msk ingefära, mald
1 tsk kryddnejlikor, malda
1 msk bikarbonat
3 dl vatten
1 kilo vetemjöl

Kristyr

1 äggvita, (35 g)
4 dl florsocker
1 krm ättiksprit, (12 %)

Dekoration

, pumpakärnor, silverkulor (Dr Oetker)

Pepparkakshus – gör så här:

 1. Pepparkaksdeg: Blanda socker och sirap i en kastrull. Värm på låg värme ca 10 min under omrörning. Rör ner smöret och låt det smälta. Låt svalna. Blanda kryddorna och bikarbonaten i en bunke. Tillsätt vatten och blanda ner socker- och smörblandningen.
  pepparkakshus-mall-6

  Foto: Ulrika Pousette

 2. Arbeta in lite mjöl. När degen blir hanterbar, stjälp upp den på mjölad arbetsyta och arbeta in resten av mjölet med händerna. Låt degen vila inlindad i plastfolie ca 3 timmar men gärna över natten.
  pepparkakshus-mall-5

  Foto: Ulrika Pousette

 3. Skriv ut pepparkakshus-mallen (välj att skriva ut i  landskapsläge).
 4. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut en bit pepparkaksdeg, ca 2 mm tjock. Lyft över på bakplåtspapper. Kavla eventuellt lite extra för en jämn yta.
 5. Lägg ut mallar och sporra eller skär utmed kanterna. Ta ut fönster med kakmått eller på fri hand. Lyft över hela bakpapperet med delarna till en plåt. 
  pepparkakshus-mall-4

  Foto: Ulrika Pousette

 6. Grädda mitt i ugnen, stora delar ca 8 min, små delar ca 5 min. Låt svalna på plåt och lägg därefter på galler.
 7. Kristyr: Lägg äggvita i en skål, vispa ner florsocker lite i taget till en massa som inte droppar. Tillsätt ättika. Skär till en spritspåse, sätt i en liten tandad tyll. Skeda över kristyrmassan till spritspåsen. Fäst fönster med kristyr på baksidan av husdelarna. De kan göras av silkespapper eller gelatinblad. Dekorera väggarnas utsida och låt dem torka. Här används vit kristyr och små silversockerkulor.
  pepparkakshus-mall-3

  Foto: Ulrika Pousette

  pepparkakshus-mall-2

  Foto: Ulrika Pousette

 8. Fäst ihop väggarna med kristyr och håll en stund med händerna. Låt stå en stund att torka innan taket läggs på och fästs på samma sätt med kristyr. Dekorera taket.
  pepparkakshus-mall-1

  Foto: Ulrika Pousette

 

Tips!

 • Mallarna gör man helst i lite tjockare papper. Grädda alltid några reservdelar eller spara deg så det räcker till extra bitar om olyckan är framme.
 • Degen räcker gott och väl till ett hus, diverse reservdelar samt granar och gubbar. Pepparkakorna blir goda men något kraftigare än vanliga pepparkakor.
 • Degen kan kavlas ut direkt när den är ihopblandad, men det gör inget om den vilar en stund i en plastpåse i kylskåpet.
 • Kristyren kan färgas med vanlig hushållsfärg. Olika slags sockerdekorationer finns på många ställen på nätet.
 • Taket är dekorerat med pumpakärnor på ena sidan och bara kristyr och silverkulor på andra sidan. Snyggt tak får man också med mandelspån eller stora kokosflagor.
  pepparkakshus-mall-7

  Foto: Ulrika Pousette

  Med pumpakärnor som takpannor och ett stilla snöfall av florsocker skapas en skön julstämning.

   

Skriv ut mallarna till pepparkakshuset

mall-pepparkaks10

 

Mallerna blir några få centimeter mindre, än de angivna måtten, för att få plats på ett A4-papper. Viktigt är att välja landskapsläge för att allt ska få plats! Se bild. 

skriv ut pepparkaksmall

Fler recept med: Ägg och mejeri, Jul, Kakor och bullar