Pepparkakscheesecake

Julens godaste cheesecake! Cheesecake behöver inte gräddas i ugn och smakar ljuvligt av apelsin och pepparkaka.
Allt om Mat
Foto: Jorunn Amcoff

Pepparkakscheesecake

  • 100 g digestivekex
  • 100 g pepparkakor
  • 100 g smör
  • 500 g kvarg - naturell
  • 5 gelatinblad
  • 1 apelsin
  • 2 dl rårössocker
  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • 2 apelsiner
  • 6 - 8 physalis

Gör så här

  1. Smält smöret. Krossa eller mixa digestivekex och pepparkakor till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  2. Lägg gelatinbaden i kallt vatten ca 5 min. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda kvargen med apelsinskal och socker. Vispa grädden.

  3. Värm lite av kvargsmeten i en kastrull. ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Rör ner den i resten av kvargsmeten. Vänd ner grädden.

  4. Häll smeten i formen. Låt stelna i kylen ca 4 timmar.

  5. Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Garnera cheesecaken med apelsinklyftor och physalis, hela och delade i kvartar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!