Pepparkakscheesecake

3.53.53.53.53.5

Julens godaste cheesecake! Cheesecaken behöver inte gräddas i ugn och smakar ljuvligt av apelsinen och smaken av pepparkaka.

För 10 bitar

Ingredienser

Pepparkakscheesecake

100 g smör
100 g digestivekex
100 g pepparkakor
5 gelatinblad
1 apelsin
500 g kvarg, naturell
2 dl rårörsocker
3 dl vispgrädde

Garnering:

2 apelsiner
6-8 physalis

15 minuter + 4 timmar i kyl

Pepparkakscheesecake – gör så här:

  1. Smält smöret. Krossa eller mixa digestivekex och pepparkakor till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  2. Lägg gelatinbaden i kallt vatten ca 5 min. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda kvargen med apelsinskal och socker. Vispa grädden.
  3. Värm lite av kvargsmeten i en kastrull. ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Rör ner den i resten av kvargsmeten. Vänd ner grädden.
  4. Häll smeten i formen. Låt stelna i kylen ca 4 timmar.
  5. Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Garnera cheesecaken med apelsinklyftor och physalis.
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Jul, Tårtor