Pepparkakor – recept och film med tips på kristyr

Recept på klassiska pepparkakor som får extra skjuts av mycket pomerans. Det ger kakorna lite gammeldags smak.

30 min + 1 dygn att mogna + 5 min i ugn

Recept på pepparkakor – gör så här:

  1. Dag 1: Lägg kryddorna i en skål. Koka upp vattnet och häll det över kryddorna. Vispa smör, socker och sirap luftigt, gärna i en hushållsassistent.
  2. Blanda mjöl och bikarbonat. Blanda ner kryddvatten och mjölblandningen i smöret. Blanda ihop till en smidig deg. Dela degen i två bitar och linda in i plastfolie. Lägg degen i kylen ca 24 timmar.
  3. Dag 2: Låt degen mjukna i rumstemperatur ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och stansa ut figurer. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 5–7 min. Låt kallna på plåten.

Ingen jul utan pepparkakor!

Traditionen med de kryddiga kakorna, dock utan peppar, tros vi ha tagit hit från Tyskland, men även i England äter de pepparkakor (ginger bread). Här får du både recept på goda kakor och tips på hur du enkelt dekorerar dem med kristyr. För dig som inte orkar eller hinner baka själv men ändå vill ha en pysselstund hemma fungerar det så klart lika bra att köpa färdiga pepparkakor. Dekorera dem och gör dem till dina!

Här är mallen för pepparkakshus som vi har med i vår julspecial, nummer 17. 

Bästa glöggtilltugget – pepparkakor med mögelost

Något geni kom på kombinationen pepparkakor och grönmögelost för något decennium sedan. Efter det finns knappt en glöggfest som inte serverar detta som tilltugg. På Allt om Mat försöker vi vara nyskapande och hitta på andra, nya smaker. Men ibland måste man undra: varför slå knut på sig själv för att hitta på något nytt när den bästa kombon redan är uppfunnen! För den riktigt bekväma finns nu grönmögelost på tub.

Hård kristyr till pepparkakor

Torktid ca 30 minuter

Till 1½ dl glasyr:
1 äggvita (30 g)
2 dl florsocker (120 g)

Hård kristyr – gör så här:

  1. Vispa äggvita och florsocker.
  2. Vispa ca 10 minuter i maskin så den blir spritsvänlig.

Lös kristyr till pepparkakor

Torktid ca 5 timmar

Till ca 30 pepparkakor:
2 äggvitor (60 g)
2 ½ dl florsocker (300 g)

Lös kristyr – gör så här:

  1. Vispa äggvita och florsocker i maskin eller elvisp ca 3 minuter. Den ska vara vit och krämig/rinnig.

Vi rekommenderar de här produkterna från Kökets Favoriter till dina pepparkakor: Fina pepparkaksformar hittar du här!

Recept från