1 dygn
Pepparkakor till granen – gör så här:
- Blanda socker, sirap, kaffe och kryddor i en kastrull och koka upp. Häll den heta blandningen över smöret. Rör tills smöret smält.
- Blanda mjöl och bikarbonat. Rör ner det i smörsmeten. Arbeta ihop till en deg, knåda den smidig på mjölad arbetsbänk eller i hushållsassistent. Linda in degen i plastfolie, förvara i kylen till nästa dag.
- Sätt ugnen på 200°. Kavla ut lite av degen i taget på mjölad arbetsbänk och stansa ut kakor i form av hus eller annat. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i toppen av varje kaka för att kunna trä igenom band. Grädda mitt i ugnen ca 6 min. Låt kallna.
- Kristyr: Vispa ingredienserna till kristyren ca 1 minut med elvisp. Tillsätt eventuellt några droppar vatten om kristyren känns för tjock.
- Spritsa kristyren på kakorna, garnera med strössel. Låt glasyren torka 2–3 timmar. Trä band genom hålen och häng kakorna i granen.