Pepparkakor till julgranen

Pepparkakor till granen bakas ut till små granar eller hus som skapar fin julstämning. Kakorna är självklart också goda att äta som de är.
Mia Öhrn
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl sirap - ljus
  • 3 msk kaffe - starkt
  • 1,5 tsk kanel - mald
  • 1,5 tsk ingefära - mald
  • 0,5 tsk kryddnejlika - mald
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 100 g smör
  • 5 dl vetemjöl - (300 g)
  • 1 tsk bikarbonat

Kristyr

  • 6 dl florsocker - (360 g)
  • 3 msk vatten - –4 msk
  • 1 msk smör - rumsvarmt
  • 1 msk honung - flytande

Garnering

  • strössel

Gör så här

  1. Blanda socker, sirap, kaffe och kryddor i en kastrull och koka upp. Häll den heta blandningen över smöret. Rör tills smöret smält.

  2. Blanda mjöl och bikarbonat. Rör ner det i smörsmeten. Arbeta ihop till en deg, knåda den smidig på mjölad arbetsbänk eller i hushållsassistent. Linda in degen i plastfolie, förvara i kylen till nästa dag.

  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut lite av degen i taget på mjölad arbetsbänk och stansa ut kakor i form av hus eller annat. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i toppen av varje kaka för att kunna trä igenom band. Grädda mitt i ugnen ca 6 min. Låt kallna.

  4. Kristyr: Vispa ingredienserna till kristyren ca 1 minut med elvisp. Tillsätt eventuellt några droppar vatten om kristyren  känns för tjock.

  5. Spritsa kristyren på kakorna, garnera med strössel. Låt glasyren torka 2–3 timmar. Trä band genom hålen och häng kakorna i granen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!