55555

Pepparkakor till granen bakas ut till små granar eller hus som skapar fin julstämning. Kakorna är självklart också goda att äta som de är.

För 60 pepparkakor:

Ingredienser

1 dl strösocker
0,75 dl sirap, ljus
3 msk kaffe, starkt
1,5 tsk kanel, mald
1,5 tsk ingefära, mald
0,5 tsk kryddnejlika, mald
0,5 tsk svartpeppar, nymald
100 g smör
5 dl vetemjöl, (300 g)
1 tsk bikarbonat

Kristyr:

6 dl florsocker, (360 g)
3 msk vatten, –4 msk 
1 msk smör, rumsvarmt
1 msk honung, flytande

Garnering:

strössel

1 dygn

Pepparkakor till granen – gör så här:

  1. Blanda socker, sirap, kaffe och kryddor i en kastrull och koka upp. Häll den heta blandningen över smöret. Rör tills smöret smält.
  2. Blanda mjöl och bikarbonat. Rör ner det i smörsmeten. Arbeta ihop till en deg, knåda den smidig på mjölad arbetsbänk eller i hushållsassistent. Linda in degen i plastfolie, förvara i kylen till nästa dag.
  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut lite av degen i taget på mjölad arbetsbänk och stansa ut kakor i form av hus eller annat. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i toppen av varje kaka för att kunna trä igenom band. Grädda mitt i ugnen ca 6 min. Låt kallna.
  4. Kristyr: Vispa ingredienserna till kristyren ca 1 minut med elvisp. Tillsätt eventuellt några droppar vatten om kristyren  känns för tjock.
  5. Spritsa kristyren på kakorna, garnera med strössel. Låt glasyren torka 2–3 timmar. Trä band genom hålen och häng kakorna i granen.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar